Dia de les Persones Consumidores: practiquem consum responsable!

02/03/2023 - 14:24

Som el que consumim! Aquest 15 de març celebrem el Dia Mundial de les Persones Consumidores, per defensar els nostres drets quan adquirim béns i serveis, però també per recordar que consumir és una gran eina de transformació social i econòmica. Tothom necessita cobrir les necessitats, però es pot fer contribuint al benestar de la resta de persones, cuidant l’entorn i el medi ambient.

Som el que consumim! Aquest 15 de març celebrem el Dia Mundial de les Persones Consumidores, per defensar els nostres drets quan adquirim béns i serveis, però també per recordar que consumir és una gran eina de transformació social i econòmica. Tothom necessita cobrir les necessitats, però es pot fer contribuint al benestar de la resta de persones, cuidant l’entorn i el medi ambient.

Darrere de cada decisió de compra ens relacionem amb el medi d’una manera o altra, influïm en les condicions laborals de les persones treballadores, en la construcció d’un teixit social més o menys fort… és una forma de teixir dia a dia el futur que desitgem!

A més, per practicar el Consum Responsable no cal ser #TossudamentAutosuficient! Només cal seguir tres passos molt senzills:

  1. Consumeix menys: prescindeix de consums superflus.
  2. Consumeix sense comprar: comparteix, reutilitza, repara, intercanvia.
  3. Compra amb criteri! Tria béns i serveis saludables i compromesos socialment i ambientalment.

Però, com posar-ho a la pràctica? 

El primer pas és fer-ho des del gaudi, i a un ritme agradable i que sigui assumible, ja que no sempre és fàcil i ràpid trobar productes locals o de l’Economia Social i Solidària (ESS), sostenibles, saludables, que assegurin condicions dignes per les treballadores.

Per començar, pregunta al teu comerç del barri quins productes tenen locals, de comerç just, ecològics, de temporada, produït per iniciatives socials que cuiden les persones… I en pots localitzar moltes més als repositoris Mapa Pam a Pam i el Mapa Barcelona+Sostenible, o les botigues de Comerç Verd on trobaràs molts comerços i iniciatives per sumar-te al consum responsable i enfortir les iniciatives de l’ESS.

Però si tens més dubtes, a Espai Consum Responsable t’ho posem fàcil!

Som l’equipament municipal especialitzat en el foment del consum responsable, i t’oferim activitats i assessorament. Ens pots enviar un correu electrònic a Espaiconsumresponsable@bcn.cat i et resoldrem els dubtes.

Sabies que, des del 2018, l’Espai Consum Responsable… 

Ha ofert assessorament i activitats a més de 12.500 persones en els punts informatius i les activitats d’esdeveniments com la Fira de Consum Responsable i l’Economia Social i Solidària, la Festa Terra i Gust de l’Alimentació Sostenible i la Setmana de Consum Responsable i la de l’Alimentació Sostenible. En el marc d’aquests esdeveniments, també s’hi han organitzat més de 200 activitats juntament amb entitats de consum responsable i de l’espai participatiu Agròpolis.

Durant la resta de l’any i a diferents punts de la ciutat, s’han organitzat més de 100 activitats per a tots els públics, juntament amb més de 220 entitats, i de les que hi han gaudit gairebé 2.000 persones. Moltes d’elles s’han realitzat en esdeveniments com Mercat de Mercats, Festival Sopes del Món Mundial, Saló de la Infància, Mobile World Congress, Les 48h d’Agricultura i Verd Urbà, o la Festa Major de Sant Antoni, entre d’altres.

L’Espai Consum Responsable ha fet 74 cessions d’espai a entitats, amb les que hi han interaccionat fins a gairebé 300 entitats i 1.000 persones. S’han instal·lat més de 20 punts informatius a diferents esdeveniments de la ciutat, i especialment, a peu de carrer en esdeveniments com Festes Majors, mercats de pagès, diada de Sant Jordi, Parking Day o el Dia Mundial del Medi Ambient.

Finalment, i pel que fa al jovent de la ciutat, des del 2020, s’han fet 17 activitats a grups d’instituts, arribant a gairebé 400 alumnes.

L’Espai Consum Responsable conviu i s’enriqueix amb l’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores (OMIC), que ofereix serveis d’informació i tramitació de reclamacions sobre temes de consum, i la Junta Arbitral de Consum, una via extrajudicial, ràpida, eficaç i gratuïta que permet resoldre fàcilment els conflictes que puguin sorgir entre persones consumidores i empresàries. Tens aquests serveis també a la teva disposició!

Suma’t al consum responsable per viure millor! Perquè consumir és triar com volem viure.