Els Premis Vila de Gràcia 2022 destaquen l’aportació de persones i entitats al districte

27/04/2023 - 20:27

El premi d’honor col·lectiu ha sigut per al primer equip femení del Club Esportiu Europa i l’individual per al Josep Maria Redondo

El Districte ha lliurat aquest 27 d’abril els Premis Vila de Gràcia 2022, que reconeixen l’aportació a la societat gracienca de persones i entitats durat l’any anterior. L’acte, conduït per la periodista Virtu Morón, ha tingut lloc a la Biblioteca Jaume Fuster. La principal novetat de la cerimònia ha sigut la presentació dels nous guardons que homenatgen els guanyadors.

Aquests són els noms dels guardonats i els motius del jurat per escollir-los:

Menció a títol pòstum: Laia Adsuara Nadeu
Veïna del Coll, ens va deixar l’any passat, quan tenia 38 anys. Estava molt arrelada al barri: havia estat vinculada amb diferents entitats del territori, com ara La Malèfica del Coll, l’Esplai Sant Jordi, la Comissió de Joves del Coll i el Centre Cívic El Coll – La Bruguera. Aquesta creadora de joies, formada a l’Escola Massana, havia treballat durant els últims anys en un taller ubicat a la Vila de Gràcia. Les seves creacions han rebut diversos reconeixements i han estat exposades a espais com el Museu Picasso de Barcelona.

Premi a la comunicació: Marc Almodóvar Martínez
Aquest veí del barri de Vallcarca és un professional del periodisme, de la comunicació social i, en paraules seves, un documentalista en conflicte. Ens ha informat des de l’Independent de Gràcia, Público, El Salto o El Periódico, o treballant com a corresponsal a Egipte. L’any 2022 va presentar al programa Sense Ficció, de TV3, el seu darrer documental, ‘Els nostres George Floyd’, un relat sobre el racisme i la violència institucional que pateixen al nostre país les persones racialitzades.

Premi a la recerca o divulgació històrica: Llibreria La Memòria
Situat a la plaça de la Vila, aquest establiment celebra enguany una dècada de vida. El nom deixar clar l’àmbit d’especialització de la llibreria. Visitar-la és fer una passejada pel passat en la qual podem recórrer, prestatge a prestatge, els principals episodis de la història contemporània: la Revolució Russa, les guerres mundials, la guerra freda, el conflicte entre Israel i Palestina… A banda d’això hi podem trobar altres gèneres i clubs de lectura.

Premi a l’establiment o projecte comercial: Xurreria Buch
Amb gairebé un segle d’història, és un exemple viu d’aquests tipus d’establiments tradicionals que han anat desapareixent dels nostres carrers. L’actual propietària, Maite Buch, és la neta de la fundadora. Ja són, per tant, tres generacions dedicades a oferir patates fregides, xurros, bunyols i xuxes al veïnat. L’establiment, sempre ubicat a la plaça de Lesseps, ha sigut testimoni de les diferents reformes de la plaça al llarg del temps.

Premi a la defensa del català i les llibertats de Catalunya: Jaume Morón Tarrasa, per la web ‘Goita què fan, ara!’
Aquesta pàgina web, goitaquefanara.cat, és un repositori on es pot consultar quines pel•lícules hi ha doblades i subtitulades al català en les principals plataformes audiovisuals, com ara Filmin, Netflix, Disney, Prime, etc. La iniciativa del Jaume Morón Tarrasa contribueix, per tant, a fomentar l’ús del català i a fer-lo visible en un àmbit, l’audiovisual, on no resulta senzill trobar l’oferta disponible en llengua catalana.

Premi a la defensa dels valors cívics: projecte ‘Persianes amb ànima’, de l’associació ATRA
L’objectiu d’aquest projecte és promoure la inclusió social i laboral de dones en situació de vulnerabilitat a través de l’art urbà. Està estructurat en tallers de rehabilitació, disseny i pintura impartits per il·lustradores i muralistes. L’objectiu és que les participants aprenguin habilitats que els puguin resultar útils per trobar oportunitats en el món laboral. Tal com resumeix el seu lema, la iniciativa busca obrir les persianes a la inclusió social i tancar portes a l’estigma.

Premi a la iniciativa pedagògica: Escola Farigola
Aquest centre educatiu es va inaugurar al març del 1923. Enguany, per tant, aquesta institució tan arrelada al barri ha celebrat un segle de vida, durant el qual ha format innumerables veïnes i veïns de Vallcarca i el Coll. L’escola, que ha destacat al llarg de la seva història pel seu caràcter innovador en l’àmbit pedagògic, ha estat sempre una peça clau en la lluita per una educació publica de qualitat i compromesa amb el seu entorn social i cultural.

Premi a la defensa del medi ambient: Xavier Franch
Durant gairebé 18 anys, ha sigut el director del Centre Cívic El Coll – La Bruguera. Entre altres aspectes, la seva tasca al capdavant de l’equipament municipal ha destacat per la defensa de la sostenibilitat i el medi ambient. En aquest àmbit, va impulsar el cicle d’educació i sensibilització ambiental Primavera Verda, una programació amb activitats que cada any acosta al barri els problemes globals i convida a la participació ciutadana.

Premi d’honor col·lectiu: primer equip Femení del Club Esportiu Europa
Al març del 2022, després d’una gran temporada, el conjunt escapulat va aconseguir l’ascens de categoria a la Segona Federació. Poc després, rematava un any perfecte amb la consecució del títol de lliga. L’equip ha aconseguit que els graciencs i les gracienques omplin el Nou Sardenya i que la passió escapulada s’escampi per tot Gràcia. L’Europa ha posat en primera plana el futbol femení i, a banda dels resultats esportius, les seves jugadores s’han convertit en un referent per a la canalla gràcies a la seva implicació en diferents iniciatives.

Premi d’honor Individual: Josep Maria Redondo
Nascut a Gràcia el 1951, és una persona entregada a l’activisme cultural: participa en la Festa de Sant Medir com a romeu de la Colla Pessigolla i com a membre de la junta directiva de la Federació de Colles de Sant Medir. També havia estat president de la comissió de la Festa Major del carrer de Joan Blanques i. actualment ,és voluntari a la Fundació Festa Major. A banda d’això, col·labora a Ràdio Gràcia, és membre dels Catifaires de Gràcia i voluntari i actor en la recreació de la Revolta de les Quintes. Qui el coneix en destaca la implicació amb el teixit cultural gracienc des de la humilitat i la disposició a col·laborar amb tothom.