La comunicació en l’adolescència centrarà les pròximes jornades que el Centre per a Famílies amb Adolescents, adreça a professionals que treballen amb adolescents i les seves famílies (ja provinguin del tercer sector, serveis socials, atenció primària, l’oci juvenil, el món de l’educació formal o no formal, psicòlogues, educadores socials, treballadores socials, psicopedagogues, orientadores…).
Específicament, s’hi tractaran les claus des de la Comunicació No Violenta i les Pràctiques Restauratives, durant 3 sessions:
- 2 de juliol – Contextualització
- 3 de juliol – Reflexió i qüestionament
- 4 de juliol – Construcció d’eines per a la pràctica professional
Les jornades tindran lloc a l’Espai Jove La Fontana, i són d’entrada gratuïta amb reserva prèvia.
Consulta, a continuació, el programa sencer:
2 DE JULIOL DE 9.30 A 13.30 H
- 9.30 h: Benvinguda institucional, a càrrec de Javi Rodríguez Núñez, Comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, i presentació de les jornades.
- 10 h: Xerrada: Cervell adolescent i comunicació, a càrrec de Cèlia Camarasa (experta en psicoteràpia amb adolescents, famílies i adults, fa xerrades i tallers a diferents col·lectius i supervisa casos clínics i d’equips).
- 11.30 h: Pausa.
- 12 h: Xerrada: Noves adolescències, noves comunicacions, a càrrec de Jordi Bernabeu (psicòleg especialitzat en la intervenció amb adolescents i joves, pel que fa al consum de drogues, així com en els usos de les TIC i les xarxes socials).
En la primera sessió, ens preguntarem: Com és el cervell adolescent? Com pensen, senten i es comuniquen? En aquest espai de coneixença i presa de consciència sobre l’adolescència i les seves característiques i necessitats principals, parlarem dels canvis que es donen en el cervell en aquesta etapa i ho relacionarem amb la manera en què els i les adolescents es comuniquen.
En la segona sessió, contextualitzarem els canvis socials, culturals i comunicatius de la Generació Z i posterior, sobretot pel que fa a la conceptualització de la mateixa adolescència i l’impacte d’aspectes com les tecnologies digitals o la pandèmia tenen en les seves formes de construir relacions i identitat, així com en l’expressió dels malestars.
3 DE JULIOL DE 9.30 A 13.30 H
- 9.30 h: Espai de dinamització i qüestionament: De quina manera ens comuniquem? A càrrec d’Anna Serra Dolcet (psicopedagoga i formadora en consciència educativa i gestió de persones i equips de treball. Experta en habilitats comunicatives i restauratives i en competències per a la transformació personal i col·lectiva).
- 11.30 h: Pausa.
- 12 h: Espai de dinamització i qüestionament. Supervisant la pròpia pràctica: Posant consciència a experiències i situacions viscudes, la comunicació restaurativa com a eina, a càrrec d’Anna Serra Dolcet.
La primera sessió, dinàmica i de reflexiva, ens convidarà a mirar cap endins i revisar com ens comuniquem en el nostre dia a dia, i especialment en les interaccions amb adolescents i joves en el nostre rol professional. Es treballarà el necessari per restaurar una relació així com l’estructura comunicativa per generar un diàleg constructiu amb l’adolescent.
En la segona sessió, aplicarem les eines comunicatives a la realitat del nostre dia a dia com a professionals i generarem recursos per obtenir noves respostes i maneres de fer. Ens guiarem a partir de la comunicació restaurativa per practicar un llenguatge que expressa des del cor, el respecte i la conciliació. La comunicació restaurativa ofereix un marc relacional que es fonamenta en el respecte, la inclusió, la participació, l’honestedat, la diferència, la col·laboració, la responsabilització i que s’orienta cap a les necessitats vitals de cadascú.
4 DE JULIOL DE 9.30 A 13.30 H
- 9.30 h: Eines pràctiques per a la intervenció des de la Comunicació No Violenta a càrrec de Simple.cat (experts en comunicació no violenta i amb més de 12 anys divulgant contingut i impartint formacions, creadors també de materials i llibres sobre aquesta temàtica).
- 11 h: Pausa.
- 12 h: Temps de cercle: una aplicació pràctica de la Comunicació Restaurativa a càrrec de Júlia Vilageliu (facilitadora de processos grupals tant de gestió emocional com de presa de decisions, indagació o cohesió grupal).
- 13.15 h: Tancament i valoració de les jornades.
En la primera sessió, presentarem eines i dinàmiques de comunicació empàtica per connectar en situacions conflictives tant en l’àmbit individual com en el grupal. Practicarem amb casos concrets tot superant les dificultats que se’ns plantegin com a part del treball.
En la segona sessió, parlarem la metodologia del cercle, la qual ofereix l’enfocament restauratiu i vol posar l’accent en la comunitat i els seus vincles, promovent el diàleg a través de la comunicació profunda. En aquest sentit, la persona facilitadora acompanya les persones per tal que puguin veure’s mútuament una mica més endins, agafin agència i prenguin responsabilitat. A més, parlarem de possibles situacions en què es pugui dur a terme aquesta metodologia.