La ploma als carrers, el nou cicle d’activitats del Centre LGTBI

24/05/2023 - 10:01

El Centre LGTBI de Barcelona obre un nou cicle d’activitats sota el títol “La ploma als carrers”, que s’estendrà fins al juliol  

El Centre LGTBI de Barcelona presenta el cicle “La ploma als carrers!”, amb un programa d’activitats que s’estendrà de maig a juliol de 2023, i que té per objectiu obrir de bat a bat les portes del Centre, traspassar els seus murs i sortir a l’aire lliure per omplir els carrers de ploma i reivindicació. 

Obre el programa d’activitats l’exposició “Cora. Canvia el món si canvio de gènere?” de la fotògrafa argentina Gabo Caruso, que es podrà visitar fins el 29 de juliol al Centre. La mostra fa un trànsit visual a través dels anys i dels universos de Cora per mostrar una realitat poc visibilitzada i, històricament, negada: les infàncies trans. 

 L’1 de juny Gabo Caruso i Ana Valenzuela, la mare de Cora i presidenta de l’associació Chrysallis, associació de famílies d’infància i joventut trans, en faran la presentació i visita guiada a la mostra.  

Seguirem aprofondint en les infàncies LGTBQIA* a través de la taula rodona “Infàncies LGTBQIA+. Experiències i dissidències trans*”, en la qual es posaran en comú les experiències d’infàncies dissidents. Butch, bolleras, marikas, bis o trans compartiran, des d’un present trans*, trajectòries i vivències al voltant de la dissidència sexual i de gènere, per no deixar cap infància LGTBQIA+ en l’oblit. 

Les infàncies continuaran al Centre amb un passeig “sota els estels i amb el cul fora de l’aigua”, com li agrada fer al Liu, protagonista d’un contacontes familiar que ens convida a explorar les múltiples possibilitats sobre la diversitat d’identitats de gèneres que ens envolten, des de la vivència d’una persona petita front a les preguntes de les persones adultes. El conte “Liu” (ed. Bellaterra, 2021) va ser escrit per Isa Sina, il·lustrat per Laura Gallofré i dissenyat per Lidia Sardà, mentre que el contacontes serà dinamitzat per Isa Sina i Gigi la Fox. 

Davant l’èxit que va tenir en el cicle anterior, continua la Ruta per la Putibarcelona trans* pels carrers de Barcelona amb Violet Ferrer de Tirititranstranstrans. Es tracta d’una ruta que mostra una ciutat que no t’explicaran enlloc més, i que recorre la història d’una Barcelona que ha estat testimoni privilegiat de la lluita del col·lectiu LGTBIQA, i en especial de les dones trans, per la conquesta d’uns drets encara no assolits.   També conversarem al voltant del llibre “Mis recuerdos”, d’ Abel Barbin (Temporal, 2023), basat en el testimoni d’Adelaïde Herculine Barbin i traduït per Alex Gibert, per aprofundir en les vivències intersex. 

I ens endinsarem en l’univers de Federico García Lorca amb l’obra de teatre “Lorca”, de Joel Minguet, amb motiu del 125é aniversari del naixement del poeta de Granada.  

També proposarem una jornada de treball i trobada en la qual museus, centre cívics i altres equipaments culturals es passaran el relleu per intercanviar idees sobre com construir una programació cultural amb mirada LGTBIQA+ que arribi a tots els districtes de la ciutat. 

El cicle també comptarà amb la projecció del documental “Una ciutat de mussols”, que ens situa a la Tarragona de finals de la dictadura, on dotze persones del col·lectiu LGTBQIA+ transiten per una ciutat de vegades morta, altres secreta, en un homenatge a qui va posar la primera pedra per a les  llibertats del col·lectiu.  

Totes les activitats del Centre LGTBI són amb entrada lliure i gratuïta fins a completar l’aforament, excepte els tallers, les rutes i les jornades tècniques, que requereixen d’inscripció prèvia a inscripcions@centrelgtbibcn.org. 

Consulta el programa d’activitats aquí: La ploma als carrers!