Acte Barcelona-Kobe sobre Digital Twins a l’Agora de l’SCEWC.
10/11/2023 - 09:27 h - Smart City Ajuntament de Barcelona

L’any 2023 Barcelona i Kobe celebren 30 anys del seu agermanament. El 6 d’abril de 1993 els alcaldes de les dues ciutats van signar l’acord d’agermanament, i des de llavors hi ha hagut una relació estreta. L’acord estableix un programa d’intercanvis culturals, educatius, esportius, econòmics i tecnològics, per tal d’intensificar l’enteniment i el coneixement d’interessos comuns.

Per tal de celebrar aquest aniversari, es van organitzar diferents activitats culturals i institucionals, que van culminar amb la visita d’una delegació de Kobe a Barcelona durant l’Smart City Expo World Congress 2023. La principal activitat va ser l’acte conjunt sobre Digital Twins celebrat a l’Agora de l’SCEWC el 8 de novembre amb l’assistència del cònsol general del Japó a Barcelona, Yasushi Sato. Amb la col·laboració del Barcelona Supercomputing Center i el Centre de Ciències Computacionals Riken, que gestiona el supercomputador Fugaku situat a Kobe, es va presentar com els supercomputadors poden modelar i promoure solucions reals a problemes urbans. Concretament, Barcelona va presentar les iniciatives de la ciutat dels 15 minuts per a la seva implementació a Kobe. Per la seva banda, la ciutat japonesa va mostrar una simulació de trànsit i la seva aplicació per a Barcelona.

D’altra banda, el 7 de novembre la delegació de Kobe va mantenir una reunió institucional amb el comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, Pau Solanilla, que va destacar que la relació es reforça “en el terreny de la ciència i la biotecnologia, la economia digital i les startups, així com en les indústries creatives”. La delegació -encapçalada per Yusuke Masaki, Chief Digital Officer de l’Ajuntament de Kobe- també va mantenir reunions tècniques centrades en aspectes com Mobilitat, Smart City i Urbanisme i va visitar el projecte Superilla.

El Barcelona Supercomputing Center i el Centre de Ciències Computacionals Riken van signar una acord de col·laboració en recerca a l’octubre del 2022, que és una expressió d’interessos recíprocs en educació i investigació per augmentar la cooperació entre ambdues parts, incloent-hi l’ús de la supercomputadora Fugaku (Riken) i MareNostrum 4 i 5 (BSC-CNS).

Kobe és el tercer port del Japó i és coneguda per ser, com Barcelona, una ciutat portuària cosmopolita, ja que va ser la primera ciutat que va tenir lligams comercials amb Occident després de l’època de reclusió que va suposar l’era Meiji i actualment compta amb una important comunitat internacional.