Gràcies a la coexistència de la infraestructura del projecte amb els serveis de la ciutat esdevenen entorns més segurs.

..
22/03/2024 - 13:24 h - Smart City IMI

La plataforma IRIS del projecte europeu Artificial Intelligence threat Reporting and Incident response System (IRIS) ha estat testejada en tres ciutats europees: Barcelona, Hèlsinki i Tallin.  Els resultats es van presentar el 5 i 6 de març davant del Consorci, format per 18 socis i liderat per INOV de Portugal. Durant aquests dos dies van tenir lloc debats i presentacions interactives sobre els tres casos d’ús del projecte que ja han estat testats i provats.

Els diferents casos d’ús d’aquest projecte, simulant serveis de ciutat reals, detecten ciberatacs que categoritzen utilitzant  intel•ligència artificial (IA). Aquesta informació es comunica a la plataforma IRIS i als centres de resposta davant emergències informàtiques (CERT) per avaluar, detectar, respondre i compartir informació sobre amenaces i vulnerabilitats dels sistemes TIC. La plataforma permet retornar ordres als dispositius de seguretat dels casos d’ús per mitigar amenaces detectades per un tercer.

El cas d’ús de Barcelona, basat en un servei de detecció de col·lisions entre vehicles de mobilitat personal i vianants a la parada del TRAM, verifica que les informacions d’alarma són correctes i no han estat generades per un tercer o eliminades.

Els atacs dels hackers feien creure que es produïen incidències o bé generaven denegacions de servei.  Aquest cas d’ús ha demostrat que la infraestructura dels sistemes IoT  pot interactuar correctament en un entorn com la plataforma IRIS.

Aquesta prova pilot demostra que la coexistència d’aquestes tecnologies pot esdevenir  en un entorn més segur on els tramvies i els vianants vulnerables poden cohabitar amb seguretat i, a més a més, redueixen els problemes de seguretat i accidents derivats d’atacs cibernètics fets per l’esser humà.

L’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) ha estat l’encarregat de la construcció, operació i el manteniment de la zona de proves on s’ha realitzat un dels tres casos d’ús.