Cicle 'Avui és Tàpies'

Enrere

Avui és Tàpies és un cicle de converses intergeneracional i interdisciplinari conduït i moderat per la periodista cultural Rita Roig (Terrassa, 1997) i organitzat per la Fundació Antoni Tàpies en el marc de l’Any Tàpies. Té la voluntat d’interpretar els textos de l’artista com a punt de partida per parlar sobre problemàtiques actuals com ara l’ecologisme, l’autodeterminació dels pobles, la interculturalitat o el compromís polític de l’art.

El cicle convidarà a fer presents les paraules i el pensament de l’artista per mitjà de tretze trobades a la Fundació Antoni Tàpies en què participaran persones d’àmbits professionals diversos (cultura, educació, ciència, política, medi ambient, salut i ciències humanes) i de diferents generacions. El conjunt permetrà construir un relat polifònic que quedarà recollit en forma de pòdcast, gràcies a la col·laboració de Catalunya Ràdio, per tal de recuperar i viure el coneixement generat en un altre format i en un altre context.

CAPÍTOL 1: ÈTICA. L’ESTÈTICA DEL COMPROMÍS

Davant de la qüestió de si un artista ha d’estar compromès amb la societat, Tàpies va respondre: “En això soc radical. Considero molt important que l’artista intenti transformar-la”. Però com pot transformar el món un creador compromès políticament? Què ens diu, de la nostra cultura, allò que socialment considerem com a “lleig” o “bonic”? Es poden alterar les convencions morals que associem a l’art? En aquesta conversa, Laura Llevadot i Joan Gabàs discutiran sobre l’ètica que hi ha dins de l’estètica i sobre el paper que l’artista pot tenir en la defensa de les causes polítiques. 

Participants: Laura Llevadot i Joan Gabàs

Data: 19.12.23 | Lloc: Auditori de la Fundació Antoni Tàpies | Horari: 18.00 h | Durada: 1 h | Preu: 3 €

CAPÍTOL 2: QUAN L’ESCRIPTURA ESDEVÉ ART, I VICEVERSA

Deia Tàpies que vivim en el país del “jo pinto i prou”. La nostra societat no valora els escrits dels artistes com quelcom inherent al procés creatiu i, consegüentment, tracem una línia per separar l’art de l’escriptura i allunyar aquestes disciplines que, en realitat, són indissociables. L’obra de Tàpies, on el llenguatge escrit i el visual són un de sol, n’és un clar exemple, i aquesta conversa servirà d’excusa perquè Vicenç Altaió i Alicia Kopf reflexionin sobre la interdisciplinarietat en la creació i l’escriptura com a procés artístic.

Participants: Vicenç Altaió i Alicia Kopf

Dates: 30.01.24 | Lloc: Auditori de la Fundació Antoni Tàpies | Horari: 18.00 h | Durada: 1 h | Preu: 3 €

CAPÍTOL 3: CANTAR EL MÓN. NOTES, RITMES I ALTRES VARIACIONS

De la capacitat dels artistes de captar les vibracions del moment en què viuen i saber-les transmetre, Tàpies en deia “cantar el món”. Aquesta expressió s’emmarca dins de l’amor que l’artista tenia per aquesta disciplina, on la ràdio, la música popular i els grans compositors com Wagner, Brahms, Beethoven o Pau Casals tenien el mateix valor. Però què ens diu la música actual sobre el món en què habitem? Quins són els ritmes del present que els músics han de saber captar? I com es relaciona la música amb altres disciplines? Ens farem aquestes preguntes de la mà de Pilar Bayer i Ikram Bouloum. 

Participants: Pilar Bayer i Ikram Bouloum

Data: 20.02.24 | Lloc: Auditori de la Fundació Antoni Tàpies | Horari: 18.00 h | Durada: 1 h | Preu: 3 €

CAPÍTOL 4: MATÈRIA SENSIBLE. ENTRE L’ART I LA CIÈNCIA

“Amb això la ciència d’avui sembla reconèixer que la forma d’operar d’alguns artistes, poetes, místics, imaginatius…, lluny de ser una raresa marginal, pot tenir una gran importància tant a nivell individual com per a la bona marxa de la societat”. Tàpies tenia clar que amb el progrés científic no n’hi havia prou i que la mateixa ciència havia de “compensar els seus excessos racionalistes i analítics”, tot buscant aquella “il·luminació unificadora” que caracteritza la pràctica artística. Si bé fa temps que hem abandonat el dualisme que contraposava les ciències i les humanitats, la relació entre l’art i la ciència encara és objecte de debat. Què té de científic, l’art? Podem entendre el mètode científic com una acció creativa? En aquesta conversa, José Edelstein i Stella Rahola Matutes se situaran en la intersecció entre ambdues disciplines per fer-les dialogar. 

Participants: José Edelstein i Stella Rahola Matutes

Dates: 19.03.24 | Lloc: Auditori de la Fundació Antoni Tàpies | Horari: 18.00 h | Durada: 1 h | Preu: 3 €

CAPÍTOL 5: POLÍTICA, LLIBERTAT I ALTRES CONTRADICCIONS

“S’ha dit moltes vegades que la cultura important sempre ha estat d’esquerres”, va apuntar Antoni Tàpies. El mateix artista ja es preguntava, davant d’aquesta afirmació, a quin tipus d’esquerres ens referim quan fem sentències d’aquest tipus. Però la cultura és intrínsecament radical i transformadora? I les esquerres, creuen en un art realment renovador i progressista? En aquesta conversa, Anna Pacheco i Marcelo Expósito parlaran d’ideologia i estètica, de la funció social de l’art i de per quina cultura hauríem de lluitar quan lluitem pels nostres drets socials. 

Participants: Marcelo Expósito i Anna Pacheco

Dates: 30.04.24 | Lloc: Auditori de la Fundació Antoni Tàpies | Horari: 18.00 h | Durada: 1 h | Preu: 3 €

CAPÍTOL 6: D’ANADA I DE TORNADA. ORIENT I OCCIDENT

En el pensament i l’art oriental, Tàpies sempre hi va veure una modernitat que, per ell, s’assembla a l’essència de les avantguardes: la voluntat de canvi i de trencament, el valor del procés i de la imperfecció són alguns dels aspectes que l’artista identificava en les cultures orientals com a idees que cal seguir. L’esperit dels pobles orientals encaixa amb la concepció de l’art de Tàpies que, segons l’artista, havia de servir per avivar la imaginació dels espectadors, alliberar-los la ment i combatre’n l’alienació. Ricard Bru i Nana Shimomura agafaran les idees de Tàpies com a punt de partida per debatre la vigència d’Orient en el present occidental actual: des de les mirades fetitxitzadores fins als fenòmens fan del pop coreà, passant per la fascinació pel japonisme al llarg de la història de Catalunya.

Participants: Ricard Bru i Nana Shimomura

Horaris

Altres

Se celebra a:
Auditori.

Fundació Antoni Tàpies - Auditori

Adreça:
C Aragó, 255
Districte:
Eixample
Barri:
la Dreta de l'Eixample
Població:
Barcelona
On
Fundació Antoni Tàpies - Auditori
Quan
Des de 19/12/2023 al 25/05/2024

Telèfon

Tel.:
934870315
Fax:
934870009

You may also be interested in...