Exposició Agenda dels Infants

06/06/2024 - 14:05

Exposició. Des del 7 de juny fins el dia 15 de juliol la biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot acull una exposició sobre les 11 demandes de L’Agenda dels Infants

Des del 7 de juny fins el dia 15 de juliol la biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot acull una exposició sobre les 11 demandes de L’Agenda dels Infants

La biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot acull una exposició SOBRE LES 11 DEMANDES DE L’AGENDA DELS INFANTS

L’exposició que recull de les 11 demandes dels nens i nenes per millorar el benestar de la infància es podrà veure en diferents biblioteques i equipaments municipals durant tot el 2024. Estarà exposada a la biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot des del 7 de juny fins el dia 15 de juliol.

 

“Les 11 demandes dels infants de Barcelona per millorar el seu benestar” és una exposició itinerant sobre el benestar de la infància a la ciutat. Es tracta d’una mostra que pretén acostar les demandes, propostes i idees dels nens i nenes de la ciutat per millorar el benestar de la infància a tota la ciutadania.

 

Què diuen els nens i nenes sobre el benestar de la infància?

L’exposició és fruit del projecte de recerca i participació infantil Parlen els nens i nenes de Barcelona impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i realitzat per l’Institut Infància i Adolescència.

En aquest projecte hi ha participat 5.000 nens i nenes d’entre 8 i 11 anys (de 3r a 6è de primària) contestant l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància de Barcelona i 2.000 d’ells formant part del tallers participatius per elaborar propostes de millora del benestar. Les demandes i propostes de millora del benestar es recullen en l’Agenda dels Infants, que ha estat el punt de partida per a l’elaboració de l’exposició.

L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer la veu dels nens i nenes per tal que tothom pugui tenir en compte el que demanen, proposen o necessiten per tenir més benestar. Perquè el benestar de la infància és una responsabilitat compartida.

 

Què demanen els infants de la ciutat?

Els nens i nenes ho tenen clar: per millorar el benestar de la infància cal que tothom s’hi impliqui. Des de l’ajuntament de la ciutat i les administracions públiques en general, fins a les famílies, passant per les escoles, els veïns i veïnes, els mitjans de comunicació i també, per descomptat, els mateixos nens i nenes.

Així doncs, l’Agenda dels Infants recull propostes i idees adreçades a tots aquests agents i tenen a veure amb 11 grans demandes relacionades amb la família, el bullying, la seguretat, l’ajuda emocional, l’ús de les pantalles, el temps lliure, la ciutat, la participació, el benestar material, la vida a l’escola, i la cura del planeta i la igualtat entre les persones.

 

Per què anar a veure l’exposició?

No tots els nens i nenes de la ciutat estan satisfets amb la seva vida, encara que això és el que seria desitjable o esperable. De fet, només 6 de cada 10 estan completament satisfets amb la seva vida (abans de la pandèmia eren 7 de cada 10); 3 de cada 10 ho estan bastant però no del tot i 1 de cada 10 ho està poc o gens.

L’exposició repassa aquests i altres resultats de l’enquesta d’una manera molt amena, amb un llenguatge i una gràfica adaptada a la infància: a partir d’uns gràfics de ninotets pintats de colors vermell, taronja i verd segons el seu grau de satisfacció. I, a més de les demandes i propostes dels nens i nenes, també inclou frases literals recollides durant el procés de recerca.

Es tracta, doncs, d’una exposició rellevant per totes aquelles persones adultes interessades en la infància, perquè permet conèixer quin és el benestar de la infància i què demanen els nens i nenes per estar millor. I, alhora, també és una exposició ideal per anar a veure amb els nens i nenes. La visita a l’exposició permet als infants descobrir i comprendre que hi ha moltes realitats diferents a la ciutat, i també reflexionar sobre la pròpia realitat. L’exposició permet conèixer el grau de satisfacció dels infants de Barcelona sobre 11 aspectes concrets de la seva vida i convida als nens i nenes a fer-se la pregunta sobre com estan ells i elles: de quin color es pintarien, verd, taronja o vermell?