Un viatge literari a través de les creences del món

07/06/2024 - 07:00

Quatre sessions de contacontes els dies 12 i 27 de juny, i 3 i 11 de juliol. L’entrada és lliure fins a omplir l’aforament de cada sessió.

La literatura i la tradició rondallística és una de les millors maneres de conèixer una cultura. Les llegendes i els contes, transmesos de manera oral o escrita, són un bon testimoni de la realitat actual i la història d’una comunitat, sobretot pel que fa a la seva religió i espiritualitat. És per això que l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona, ha preparat un cicle de contacontes amb la finalitat d’acostar la infància i les famílies de Barcelona a algunes de les tradicions religioses i espirituals que conviuen a la ciutat.

Un món de creences: aprenem sobre les tradicions religioses a través dels contes” és el títol d’aquest cicle que, durant els mesos de juny i juliol, donarà a conèixer els valors i les narratives de diverses tradicions religioses mitjançant la lectura en veu alta de tres relats de la mà de les persones que els han escrit. Totes les sessions van dirigides a un públic familiar i tindran lloc en biblioteques i dies diferents que s’especifiquen més avall.

Perquè compartir un àpat és la millor manera d’entendre’ns i construir amistats, el cicle de contacontes obrirà amb un viatge a través dels sabors de l’hinduisme. A la primera sessió, Gundicha Das ens parlarà de la història de Krixna i les ensenyances del Bhagavad-Gita, el text més fonamental de la filosofia hindú, a través de la lectura de diverses receptes del seu llibre “El libro de Gundicha y la cocina del bhakti” (2019).

Continuant la travessia pel costumari religiós, la següent parada serà l’islam, amb una visita a les històries de Nasrudín, un llegendari savi foll del folklore musulmà, que protagonitza nombrosos contes plens d’humor i ensenyances. Així, de la mà de Halil Bárcena, amb el seu conte “Històries de Nasrudín” (2015), grans i petits podran endinsar-se en la diversitat de l’islam i, concretament, la tradició rondallística sufí.

L’última contacontes, Agnès Agboton, ens durà a l’Àfrica central amb “Abenyonhú” (2004), un conte amb què compartirà alguns dels elements de l’espiritualitat africana, tot convidant a pensar sobre la seva importància a la vida quotidiana de les moltes comunitats que la practiquen, sigui a Barcelona o als seus països d’origen.

Aquest cicle és fruit de la ja consolidada col·laboració entre l’OAR i Biblioteques de Barcelona, iniciada el 2006 amb el cicle “7 Religions, 7 mirades del món”, que té com a objectiu organitzar activitats diverses que donin a conèixer la pluralitat religiosa que caracteritza la ciutat de Barcelona.

UN MÓN DE CREENCES. APRENEM SOBRE LES TRADICIONS RELIGIOSES A TRAVÉS DELS CONTES

Sessió 1: L’hinduisme a través del menjar. “El libro de Gundicha y la cocina del bhakti”, Gundicha Das. Edat recomanada: 6-8 anys

  • DIA: Dimecres, 12 de juny
  • LLOC: Biblioteca Gòtic-Andreu Nin (La Rambla, 30-32)
  • Hora: 17.30 h

Sessió 2: El folklore popular sufí. “Històries de Nasrudín”, Halil Bárcena. Edat recomanada: 3-5 anys

Sessió 3: Contes i religions tradicionals de l’Àfrica. “Abenyonhú”, Agnès Agboton (1). Edat recomanada: 9-11 anys.

  • DIA: Dimecres 3 de juliol
  • LLOC: Biblioteca Gòtic-Andreu Nin (La Rambla, 30-32)
  • Hora: 11.00 h

Sessió 4: Contes i religions tradicionals de l’Àfrica. “Abenyonhú”, Agnès Agboton (2). Edat recomanada: 9-11 anys.

INSCRIPCIONS: Les activitats són gratuïtes i amb aforament limitat. L’entrada és lliure fins a omplir l’aforament de cada sessió.