Projectes
Des de fa més de 30 anys, les dones de les Corts construeixen, de la mà i recolzament del Districte, un espai on fer xarxa amb altres dones, compartir inquietuds, idees i experiències diverses. Això permet portar a terme activitats i projectes que donin resposta a les demandes, problemes i necessitats que afecten al conjunt de dones de les Corts, a més de fer-lo visible a la resta de la ciutadania. Així es generen activitats formatives i culturals amb perspectiva de gènere conjuntament amb entitats i equipaments del districte. També es creen espais de reflexió i reivindicació com a força des d’on crear sinèrgies en matèria de dona amb l’objectiu de fomentar-ne xarxes de suport mutu.
Prevenció de les violències masclistes
- Punts Lila i formacions
El projecte de Punts Lila és un posicionament de la ciutat en contra de les violències masclistes. Són punts informatius (i d’assessorament i acompanyament quan són professionalitzats) tant diürns com nocturns que treballen per prevenir tot tipus de violències masclistes, tant contra les dones com contra el col·lectiu LGTBIQ+. Paral·lelament, a les Corts es treballa per a que les entitats i associacions que organitzen actes a l’espai públic, tant diürns com nocturns, tinguin formació i coneixement sobre les violències masclistes existents i la seva prevenció per poder aconseguir una societat millor.
Aquest any a les Corts hi ha previst organitzar 3 punts lila diürns professionalitzats i 6 de nocturns, alhora que s’està oferint formació a les entitats de foc i a les entitats que organitzen actes per Festa Major.
- Protocol contra les violències masclistes de les Corts
El Col·lectiu feminista Cortsenques Dissidents lidera el protocol contra les violències masclistes per Festa Major. Aquest protocol des de 2024 s’ha transformat en un document que serà útil per a qualsevol esdeveniment d’oci nocturn organitzat per entitats a l’espai públic al districte de les Corts.
Memòria Històrica
Al districte de les Corts s’ha realitzat tota una tasca de recuperació de la memòria històrica amb perspectiva de gènere per tal de visibilitzar diferents espais dedicats a les dones (nomenclàtor) o on les dones hi van tenir algun protagonisme; i també s’han organitzat diferents exposicions amb temàtiques com la Guerra Civil i la Postguerra, la memòria històrica LGTBI...
- Exposició “Quanta Guerra. Dones i Guerra Civil a les Corts”
Quanta Guerra. Dones i Guerra Civil, és un projecte que vol preservar la memòria històrica de la vida quotidiana de les dones del districte de Les Corts i el seu dia a dia, als enclavaments del districte més vinculats a les dones. Amb l’acompanyament d’Isabel Segura, historiadora, les dones que formaven part de la Taula de Dones de les Corts es van endinsar en un treball de recerca que va culminar amb una exposició que encara es visitable i vigent de continguts.
Documental: https://www.youtube.com/watch?v=RB-TKuD-ASo
- Vídeo Dones Valentes
Audiovisual que inclou gravacions de entrevistes amb persones claus que han investigat en profunditat o coneixien directament 5 dones que van ser represaliades per la seva opció política o social durant la Guerra Civil i postguerra i que van estar vinculades al Districte de les Corts. Aquestes dones són: Tomasa Cuevas, Àurea Cuadrado, Maria Salvo, Concha Pérez i Carme Claramunt.
Posteriorment, el Centre Cívic TomasaCuevas i l’IE Tres Fonts han treballat (durant el curs 2024-2025) les 5 dones i han plasmat el treball de memòria històrica en un mural. Aquest procés també s’ha gravat i està afegit al final del documental “dones valentes”.
- Mural de diverses Dones Valentes
El Centre Cívic Tomasa Cuevas, amb la voluntat d’ampliar el mural amb la cara de la Tomasa ja existent al pati del centre, ha realitzat una tasca de treball i investigació amb els alumnes de 4rt d’ESO de l’IE Tres Fonts per a treballar les vides d’algunes dones que van lluitar, van ser represaliades i algunes assassinades durant el cop d’estat i la guerra civil. Bona part d’elles acompanyen a Tomasa Cuevas en el documental Dones Valentes. Les 5 dones triades han estat: Àurea Cuadrado, Maria Salvo, Concha Pérez, Carme Claramunt i Maria Solà. Finament aquesta recerca plasmarà artísticament les seves cares en el mur del pati del centre cívic.
- Presó de Dones
A partir d’un procés participatiu es va crear l’espai memorialista de la Presó de dones de les Corts:
-
Viquidona
La Viquipèdia és una enciclopèdia en línia en la qual molts dels seus propis lectors i lectores hi col·laboren en la seva elaboració, de manera desinteressada. Des de fa anys al districte de les Corts oferim l’acompanyament a redactores actives en el procés de creació d’articles per a donar visibilitat a les dones. Són 10 sessions gratuïtes durant l’any amb el tutoratge d’una professional que ajuda a les dones usuàries aeditar continguts amb perspectiva de gènere i feminista.
-
Ruta Feminista
Aquesta és una ruta que sorgeix a proposta de la Taula de les Dones de les Corts i de la celebració de la seva feina creant rutes feministes en motiu de la diada del 8 de març, el Dia internacional de la dona. Es tracta d’un recorregut que pretén visibilitzar el paper de les dones en l’esdevenir històric i en la vida social, cultural i política dels seus temps respectius, especialment pel que fa al districte de les Corts.
La ruta apropa a totes aquelles persones usuàries al passat de les Corts des d’una perspectiva diferent. Tot passejant per espais on les dones han tingut un paper preponderant i per carrers amb un nomenclàtor que posa de relleu la feina de grans figures femenines del passat, s’homenatja a totes aquelles dones oblidades pels llibres d’història i se’n posa en valor les seves aportacions.