El Centre Cívic Sagrada Família i la Biblioteca Sagrada Família-Josep Maria Ainaud de Lasarte organitzen la 7a edició de Nosaltres: Setmana LGTBI+. Durant una setmana i amb diferents grups, entitats, artistes i persones convidades, es proposen una sèrie d’activitats i accions per visibilitzar els col·lectius LGTBI+, amb xerrades, projeccions, espectacles, exposicions, fira d’entitats i diverses mostres de documents del fons LGTBI+ de la biblioteca i guies de lectura, entre d’altres.
Exposicions
“Les corps incorruptibles”
Del 14 de setembre a l’1 d’octubre
Lloc: sala d’exposicions Àlex García del Centre Cultural Sagrada Família
A càrrec d’Emilie Hallard
Exposició fotogràfica
Els cossos incorruptibles són una celebració de la diversitat, la improbabilitat, l’ambigüitat, l’androgínia i el no binarisme. I són una declaració d’amor feminista, queer i antiracista.
Activitats vinculades:
Inauguració i presentació: dijous 14 de setembre a les 19.30 h.
Visita guiada: dimecres 27 de setembre a les 20.00 h.
“¡LIBRERAS!” Instal·lació photocall”
Del 26 de setembre al 2 d’octubre
Lloc: vestíbul del Centre Cultural Sagrada Família
Instal·lació
Photocall en homenatge a totes aquelles dones escriptores lesbianes invisibilitzades. Durant el franquisme, utilitzar l’expressió “ser librera” significava estar en el cercle clandestí de lesbianes que es donaven suport.
Activitats
Sac de rondalles. Colorete Colorado: Contacontes travesti
Dimarts 26 de setembre
A les 17.30 h
Lloc: sala d’actes del Centre Cultural Sagrada Família
Per a infants a partir de 5 anys i famílies
A càrrec de Personaje Personaje
Contes
Contacontes travesti travessat per la perspectiva intergeneracional, horitzontal i transfeminista dedicada a nenis (i a qui en cria). Algú arriba tard, entra una trucada misteriosa, s’obre una maleta i l’espai s’omple d’elements que ens transformen amb el poder i la tendresa transvestits de Personaje Personaje.
Activitat sense reserva prèvia i entrada lliure. Aforament limitat.
“Sexe i gènere: la transsexualitat com a realitat”
Dimarts 26 de setembre
A les 19.00 h
Lloc: sala d’actes del Centre Cultural Sagrada Família
A càrrec de Sabel Gabaldón, psiquiatre i doctor en Filosofia
Col·laborador de la Fundació Víctor Grífols
Xerrada
El desenvolupament de la identitat de gènere és un procés complex, dinàmic i multifactorial, que involucra múltiples variables. No existeix una evolució lineal en la infància i en l’adolescència, ni si s’adquireix una consciència de la transsexualitat a la mateixa edat, ni totes les ruptures de les normes de gènere en la infància i adolescència impliquen una vida adulta trans.
Activitat sense reserva prèvia i entrada lliure. Aforament limitat.
“Intersexualitats: de les vivències als imaginaris artístics i del desig”
Dimecres 27 de setembre
De 18.00 h a 19.30 h
Lloc: Ateneu el Poblet (c/ Nàpols, 270)
A càrrec de Laura Vila Kremer i Víctor Ramírez Tur
Conferència
Rastrejarem, en primera persona, les vivències de les persones intersexuals. Es compartiran algunes de les violències rebudes històricament fins a l’actualitat, a fi de contraposar-les a l’agenda política intersex, posant un èmfasi especial en la despatologització, en la conquesta del desig i en l’horitzó d’un món allunyat del binarisme.
Activitat sense reserva prèvia i entrada lliure. Aforament limitat.
Visita guiada a l’exposició “Les corps incorruptibles”
Dimecres 27 setembre
A les 20.00 h
Lloc: sala d’exposicions Àlex García del Centre Cultural Sagrada Família
A càrrec d’Emilie Hallard
Activitat sense reserva prèvia i entrada lliure. Aforament limitat.
Fira Nosaltres
Dijous 28 de setembre
De 18.00 h a 20.00 h
Lloc: vestíbul del Centre Cultural Sagrada Família
A càrrec de diverses entitats
Un punt de trobada entre entitats i llibreries compromesses i especialitzades en les temàtiques LGTBI+. Un espai participatiu on trobareu informació, recursos, recomanacions i guies de lectura, i algunes de les darreres novetats editorials.
Club de lectura LGTBI
“Amors sense casa: poesia LGBTQ catalana”
Dijous 28 de setembre
A les 18.30 h
Lloc: Espai de Suport (2a planta del Centre Cultural Sagrada Família)
A càrrec de Jesús Arpal, de la llibreria La caníbal.
Amb la presència de Sebastià Portell, curador de l’obra
Col·loqui
El club de lectura LGTBI+ proposa lectures compartides transformadores i crítiques des de la lectura com a plaer. Visitarem publicacions recents i properes de literatura LGTBI+ per conèixer diverses realitats fora de la norma cisgènere i de l’heteronormativitat, tot trenant sensibilitats, afectes i lluites polítiques.
Primera sessió del Club de lectura LGTBI.
Cal inscripció prèvia a partir del 4 de setembre les 16.00 h a https://s2.puntxarxa.org/cbb/cursos
Monòleg amb Ana Polo
Dijous 28 de setembre
A les 20.00 h
Lloc: sala d’actes del Centre Cultural Sagrada Família
A càrrec d’Ana Polo
Monòleg
Ana Polo és periodista i humorista i ha treballat a diversos programes de RAC1, Catalunya Ràdio i TVE. Actualment la podeu seguir al podcast Oye Polo de Radio Primavera Sound i als monòlegs amb els que recorre la geografia catalana.
Cal inscripció prèvia a partir del 21 de setembre a les 9.30 h a ccsagradafamilia.net, presencialment o bé trucant al Punt d’Informació del Centre al telèfon 934 508 917.
Cinefòrum lesbofeminista
Divendres 29 de setembre
A les 19.30 h
Lloc: Casal de Barri Espai 210 (c/ de Padilla, 210)
A càrrec de La Calumnia
Cinefòrum
Explorarem les dimensions polítiques i estètiques de les obres d’algunes cineastes LGTBI amb la presentació, projecció i posada en comú de diferents peces audiovisuals.
Cal inscripció prèvia a informacio@espai210.org o al 932 653 645.
“Una Mirada LGTBI+ al coneixement”
Dissabte 30 de setembre
A les 12.00 h
Lloc: sala d’actes del Centre Cultural Sagrada Família
A càrrec de Simon Perera, investigador
Xerrada
Tenim el costum d’observar el nostre entorn des d’una òptica molt concreta, l’hegemònica de les nostres societats, una mirada cis-hetero-patriarcal. Però hi ha altres maneres de fer-ho. Descobrirem com podem conèixer la nostra realitat amb una mirada diferent, especialment pel que a la diversitat afectiva, sexual i de gènere i parlarem d’aquesta diversitat a l’astronomia, els animals, l’arqueologia, els estudis del mar, etc.
Activitat sense reserva prèvia i entrada lliure. Aforament limitat.
Ruta El Paral·lel: una història de “rojos y maricones”
Diumenge 1 d’octubre
A les 11.30 h
Punt de trobada: plaça de la Bella Dorita
A càrrec de Barcelona Rebelde
Itinerari
Mitjançant un passeig per l’avinguda del Paral·lel, uns dels carrers més “canalles” de Barcelona, descobrirem un espai històric de diversitat sexual i de gènere on es van produir les primeres expressions de cultura de masses i la reivindicació i conflictivitat obrera. Parlarem d’alguns dels cabarets i els teatres més emblemàtics, i de les seves vedets, cantants i transformistes; de les cafeteries on es reunien els sindicalistes o es preparava la defensa de la ciutat contra el cop militar de 1936. Recordarem la vaga de la Canadenca i la conquesta de les vuit hores, o els carrers, bars i cinemes que van ser petites “zones alliberades” per a moltes persones LGTBI contra la repressió de la dictadura.
Cal inscripció prèvia a partir del 22 de setembre a les 9.30 h a ccsagradafamilia.net, presencialment o bé trucant al Punt d’Informació del Centre al telèfon 934 508 917.
“Pensar la diversitat de gènere en la infància: oportunitats i reptes educatius”
Dilluns 2 d’octubre
A les 17.30 h
Lloc: sala d’actes del Centre Cultural Sagrada Família
A càrrec de Miquel Missé
Xerrada
La normativitat de gènere en la infància continua generant exclusions i estigmes a aquells i aquelles que la trenquen, la desafien o se n’allunyen. En aquesta sessió reflexionarem com aquestes tensions impacten en la vida dels infants i els seus entorns socials, educatius i familiars amb l’objectiu d’incentivar una reflexió crítica que sigui alhora productiva i transformadora.
En aquesta xerrada no hi haurà un espai adaptat per als infants, només podran assistir-hi nadons petits que estiguin amb la seva mare o pare durant tota la sessió. Cal inscripció prèvia a partir del 26 de setembre a les 9.30 h a ccsagradafamilia.net, presencialment o bé contactant amb el Punt d’Informació del Centre al telèfon 934 508 917.
Organització: Biblioteca Sagrada Família-Josep Maria Ainaud de Lasarte i Centre Cívic Sagrada Família
Programació: Biblioteca Sagrada Família-Josep Maria Ainaud de Lasarte i Centre Cívic Sagrada Família, Associació Xarxa Dos Deu – Casal de Barri Espai 210 i Ateneu el Poblet.
Hi col·labora:
Feminismes i LGTBI-Districte de l’Eixample, Fundació Enllaç, El Poblet Feminista, Llibreria La caníbal, Llibreria Antinous, Llibreria Acció Perifèrica, Famílies LGTBI, Observatori contra l’Homofòbia, Centre LGTBI de Barcelona, Acathi, PRISMA, Gais Positius, Associació Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals – GAG, Fundació Víctor Grífols i Sida Studi.