El Centre LGTBI de Barcelona acollirà els dies 18 i 19 de març la reunió del Consell d’Europa sobre la resposta policial als crims d’odi LGTBI-fòbics. Es tracta d’una trobada coorganitzada entre el Consell d’Europa i Gaylespol, associació de policies LGTBI a nivell nacional, i amb l’European LGTBI Police Association (EGPA).
Aquesta trobada comptarà amb la presència de persones expertes a nivell internacional i tindrà l’objectiu d’analitzar i revisar de forma integral el Manual de Formació del Consell d’Europa contra els crims d’odi LGTBI-fòbics, amb diverses sessions de treball. Es tracta d’una reunió tancada al públic, per tant, no hi ha possibilitat d’inscriure’s per participar-hi.
L’acte d’obertura serà el 18 de març i en ell participaran la responsable de la Unitat d’Orientació Sexual i Identitat de Gènere (SOGI) del Consell d’Europa, Evgenia Giakoumopoulou; el Comissionat de Polítiques d’Infància, Joventut i LGTBI de l’Ajuntament Barcelona, Javier Rodríguez; el director general de la Policia de la Generalitat de Catalunya, Pere Ferrer; el director general LGTBI del Ministeri d’Igualtat, Julio del Valle i el president de la European LGTBI Police Association, Alain Parmentier.
Durant els dies 18 i 19 de març, les persones participants revisaran i recopilaran comentaris entorn del Manual de Formació del Consell d’Europa, publicat al 2017, que protocolitza la resposta als crims d’odi LGTBI-fòbics per part d’instructors policials, investigadors, gerents, oficials de crims d’odi i agents de la policia, que treballen en països de tota la regió del Consell d’Europa.
L’objectiu de la trobada és revisar i actualitzar de forma integral aquest manual perquè continuï essent rellevant i efectiu davant de l’augment que s’ha observat en els discursos i els crims d’odi contra persones LGTBI.
Les persones LGTBI encara experimenten elevades taxes de discriminació i abús, incloent-hi la violència, per la seva orientació sexual, expressió i identitat de gènere, segons la Comissió Europea. A més, l’organisme especifica que el grau en el qual una persona enfronta aquesta intolerància LGTBI-fòbica està significativament influenciat per altres aspectes clau de la seva vivència com, per exemple, el fet de ser persones migrades.
En les sessions es tractarà d’analitzar temàtiques com la recopilació d’estadístiques sobre els delictes d’odi LGTBI-fòbics; els conceptes rellevants al voltant de la diversitat sexual, afectiva i de gènere; la perspectiva de no discriminació i de protecció dels drets humans aplicada als delictes d’odi LGTBI-fòbics; la investigació d’aquest tipus de crims o el treball amb organitzacions de la societat civil.