L’Observatori Contra l’LGTBIfòbia registra 303 incidències el 2023, un 27,8% més que l’any anterior

22/07/2024 - 14:00

L'Observatori contra la LGTBI-fòbia presenta l'Informe sobre l’Estat de la LGTBI-fòbia a Catalunya 2023

L’Observatori Contra la LGTBI-fòbia va registrar un total de 303 incidències durant el 2023, un 27,8% més que l’any anterior. Així ho recullen en l’Informe sobre l’Estat de la LGTBI-fòbia a Catalunya, que van presentar el dijous 18 de juliol al Centre LGTBI de Barcelona.  

Del total de les incidències registrades al llarg del 2023, destaquen que els mesos amb més incidències han estat el juny, l’abril i el juliol, i el 47,1% van tenir lloc en cap de setmana, entre la tarda de divendres i dilluns a la matinada. Segons exposa l’entitat, els homes gais continuen sent el col·lectiu que més incidències registra, amb un 63,3% del total, seguint la tendència d’anys anteriors, coincidint també amb el col·lectiu més visible.   

Les dades recollides posen de manifest l’augment de la transfòbia, el segon origen discriminatori més registrat del 2022 i 2023. Aquest any, més d’una quarta part de les persones afectades pertanyen al col·lectiu trans*, sent les dones trans* les persones amb més incidències registrades del col·lectiu.  Tot i així, exposen que el nombre de registre d’incidències per part dels homes trans* i les persones no binàries va en augment.   

Pel que fa el tipus de discriminació, les agressions verbals han estat les més registrades, precedides de les mostres d’odi i exaltació, que han anat en augment, sobretot en discursos adreçats al col·lectiu trans*. En tercer lloc, les agressions físiques, la majoria comeses als espais públics. 

De les 57 localitats on s’han registrat incidències, 236 han estat a Barcelona, representant un 70,5% del total. Pel que fa els contextos on es s’han produit les discriminacions, l’espai públic és el context presencial on més incidències s’han registrat amb un 47,8%, seguit de l’espai privat de concurrència pública, amb un 26,2%, sobretot, pel que fa els espais d’oci nocturn.  

La presentació de l’informe es pot veure sencera aquí: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=uIu3QY9zyr0 

L’Observatori contra l’LGTBI-fòbia rep i atén denúncies relacionades específicament amb situacions de discriminació per LGTBI-fòbia, i ofereix serveis d’acompanyament psicosocial, assessorament legal i jurídic, punts LGTBI i formacions.  

En cas d’agressió o discriminació es pot contactar a través de la seva aplicació web, o al correu coordinacio@lobservatori.cat