Acte en memòria de la transsexual Sonia Rescalvo Zafra, assassinada per un grup feixista al 1991

04/10/2023 - 12:04

La trobada tindrà lloc dissabte, 7 d'octubre, al parc de la Ciutadella, a la glorieta de la transsexual Sonia Rescalvo Zafra, a la plaça que també porta el seu nom.

Un any més, continuem recordant Sonia Rescalvo Zafra, denunciant el delicte d’odi que va patir i reivindicant la defensa dels drets LGTBI i el desig d’una ciutat lliure de ser i estimar.

Sonia Rescalvo Zafra va néixer a Conca l’any 1956. Durant els seus anys de joventut es va traslladar a Barcelona, on va passar a formar part del món artístic del Paral·lel, al Teatre Arnau. Hi va treballar molts anys com a vedet, i va arribar a tenir molta fama. Amb la crisi de l’espectacle de varietats, es va haver de traslladar al parc de la Ciutadella per viure-hi i treballar-hi.

Assassinat i condemna

La matinada del 6 d’octubre de 1991 va ser assassinada brutalment per un grup de caps rapats nazis a la glorieta del parc de la Ciutadella. Sonia Rescalvo Zafra dormia en aquesta glorieta amb la seva amiga Doris, que també va ser agredida. Abans de fugir, el grup de nazis va atacar un rodamon a l’hivernacle del parc i el va deixar cec.

Els fets van ser denunciats pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i la Coordinadora Gai-Lesbiana. L’any 1994 va tenir lloc el judici a l’Audiència Provincial de Barcelona, i la sentència va ser condemnatòria, per un delicte d’assassinat.

L’any 2013, a proposta de la Plataforma LGTBIcat, es va donar el nom de Transsexual Sonia a la glorieta on va ser assassinada, i el 2021 es va posar el seu nom a tota la plaça.

Acte del 2023

Enguany, a partir del cas de la Sonia i de la denúncia del delicte d’odi que va posar fi a la seva vida, s’ha volgut tornar a donar visibilitat i sensibilitzar sobre la transfòbia des d’una mirada interseccional, incloent-hi l’aporofòbia.

La programació de l’acte s’ha elaborat en el grup de treball del Consell Municipal LGTBI amb la participació de les entitats Chryssalis Catalunya, ACATHI, Stop SIDA, GAG, CJB, UGT, Joves Ecosocialistes, 17 de Maig, i Lina Mulero, activista pels drets de les persones trans, que a més s’encarregarà de conduir-lo.

L’acte començarà a les 11.00 del matí amb activitats de visibilitat i sensibilització, com ara la “Biblioteca vivent”, dinamitzada per ACATHI, una activitat de llibres-persones en què es convida la ciutadania a conèixer les realitats de persones trans, intercanviar opinions i aprendre. L’activitat de “La glorieta dels desitjos”, dinamitzada per Stop Sida, que omplirà la glorieta de Sonia Rescalvo Zafra de petits missatges amb llaços de colors i missatges trans positius. Un taller de polseres adreçades als infants, promogut per Chrysallis Catalunya, un taller de bosses organitzat pel GAG i Encara en Acció, i un taller de xapes de pronoms d´autodeterminació de gènere, promogut pel Consell de Joventut de Barcelona.

A les 12.30 hores, el comissionat de Polítiques LGTBI Javier Rodríguez Núñez donarà la benvinguda a les assistents i obrirà l’espai de parlaments i actuacions artístiques.

Iniciarà els parlaments l´Excm. Sr. Miguel Ángel Aguilar García, fiscal de Sala de la Unitat de la Fiscalia General de l’Estat contra els delictes d’odi i discriminació. Roger Fe i Maite Mauricio , membres de la Comissió de Drets i Aporofòbia de la Xarxa d´Atenció a les Persones sense Llar (XAPSLL). Continuaran els parlaments, acompanyades del vicepresident del Consell Municipal LGTBI, Lluís Sanz García, les entitats Chryssalis Catalunya, Stop Sida, ACATHI, UGT i el FAGC.

Durant l’acte gaudirem de les TiritiTrans Trans Trans que representaran ¿estas son las cosas con las que tenemos que aprender a vivir? i l´actuació del cantant Hugo Marlo, que clourà l’acte amb la interpretació de tres temes seus: No me llames más así, Mil voltes i Solos tú i yo.

Us hi esperem!