Conclou el cicle INVISIBILITATS del Centre LGTBI de Barcelona, amb les darreres activitats

04/07/2022 - 11:12

Arriba el final d’INVISIBILITATS, un cicle que, des del mes de maig, ha estat fent visible totes aquelles realitats que sovint queden ignorades, desapercebudes o invisibilitzades dins del propi col·lectiu LGTBI.   

Arriba el final d’INVISIBILITATS, un cicle que, des del mes de maig, ha estat fent visible totes aquelles realitats que sovint queden ignorades, desapercebudes o invisibilitzades dins del propi col·lectiu LGTBI.   

El 5 de juliol a les 18h, comptarem amb la presentació del llibre #Chandaleras d’Ana Pastor, un artefacte polític-esportiu-corporal per subvertir l’ordre patriarcal mitjançant la pràctica esportiva. Des d’una perspectiva feminista, el llibre analitza la influència que exerceix l’esport sobre el gènere i, d’altra banda, mostra com la dissidència corporal i de gènere pot dinamitar la concepció tradicional de l’esport que ja coneixem. 

A la presentació hi participen Ana Pastor, investigadora sobre els encreuaments entre esport, gènere i cos i creadora del projecte @mundadeportiva i Irene Sala i Brotons, editora de la revista Parole de Queer i guionista del còmic Super Bollo contra la L.E.F.A (ambdós projectes en col·laboració amb Marían Torres)  

Activitat presencial. Accés lliure fins a completar aforament. Interpretació en llengua de signes catalana.  

Seguirem la setmana amb un taller de fanzine el 6 de juliol de 17h a 20h dirigit a joves d’entre 13 i 17 anys de la mà de Letoxi, fanzineri, il·lustradori, tallerista, creative i tot terreny. Una proposta que vol posar en valor les històries de la dissidència des de la pròpia vivència. Les dissidències creixen sense referents o veient com se les caricaturitza i se les converteix en personatges secundaris o dolents. La manca de referents pot fer pensar que les seves històries no mereixen atenció. En aquest taller es treballarà amb la subjectivitat per donar valor a la pròpia història.  

Taller gratuït amb inscripció prèvia a inscripcions@centrelgtbibcn.org
PLACES LIMITADES!  

El 7 de juliol a les 20h, en col·laboració amb el Teatre Tantarantana, i en el marc del Festival Grec, es presenta Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig una obra de teatre del col·lectiu Que no salga de aquí que parla de la vivència de les intersexualitats en primera persona. A través del teatre documental, la performance, el conte de ciència ficció i el freak show, s’aborda la temàtica i es proposa la fundació d’un nou ordre, allunyat dels esquemes rígidament duals que hem heredat.  

Al finalitzar la funció hi haurà col·loqui amb integrants del col·lectiu Que no salga de aquí.  

Activitat de pagament. Entrades disponibles aquí   

El 12 de juliol a les 18h, tindrem l’última taula rodona del cicle, sota el nom Lletres oblidades: B, I, N/B, A . Tot i que les sigles LGTBIQA+ recullen diverses identitats dissidents, no totes tenen la mateixa visibilitat, tant dins com fora del col·lectiu mateix. Sabem què representen algunes d’aquestes lletres però coneixem la realitat de les persones no binàries, intersexuals, asexuals o bisexuals? Activistes d’aquestes lletres oblidades faran un exercici de reflexió, visibilització i cerca d’aliances.  

Participen de la taula rodona Bàrbara Argemí, activista bisexual; el col·lectiu I de intersex, d’activistes intersex i feministes; Bru Madrenas Martínez, historiadoxr, formadxr, magister en estudis i politiques de gènere i autorx de Transgresorxs i Clara Morató–Aragonés, psicòloga i activista asexual, membre de l’Associació Catalana d’Asexuals. 

Modera la taula Ana Sández, activista (L)GBTIQ(A)+, psicòloga i formadora interessada en la prevenció de violències i la divulgació psicoeducativa.  

Activitat presencial. Accés lliure fins a completar aforament. Interpretació en llengua de signes catalana. 

La programació d’activitats del cicle INVISIBILITATS acaba el 14 de juliol a les 18h amb la projecció de Negra , un documental de Medhin Tewolde que narra l’exploració de la directora en busca d’altres dones afrodescendents a Mèxic.  

“Tenia set anys quan algú em va dir ‘negra’ al carrer. Em vaig girar per veure a qui li deien, i vaig adonar-me que era  ami. Aquell dia vaig saber que era negra i els riures al voltant em van fer pensar que potser no era una cosa bona… Això m’havia passat només a mi o també a altres dones?”, es pregunta la directora. 

Cinc dones teixen les seves històries compartint el racisme viscut, però també els processos de resistència i auto-acceptació.  

Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb Heidi Ramírez, editor de vídeo i estudiant de fotografia resident a Barcelona. La seva obra gira al voltant de l’autoretrat com a mecanisme de representació-reivindicació i també amb allò més sensorial per habitar altres dinàmiques a la creació aduovisual.  

Fins al 29 de juliol es podran visitar les exposicions “D’embarassos, maternatges i masculinitats” (fotografia sobre representació de maternitats lèsbiques i masculinitats) ; “Desbiada” (instal·lació gràfica sobre bifòbia) i “Diàlegs intergeneracionals” (Càpsul·les audiovisuals amb activistes de diferents generacions).