“Darrere les persianes”, una novel·la gràfica i una ruta per recórrer la història de les lesbianes a Barcelona

30/04/2024 - 13:44

Presentació del còmic "Darrere les persianes", el 20 de juny al Centre LGTBI de Barcelona

El 12 de juny arriba a les llibreries “Darrere les persianes”, una novel·la gràfica que traça un recorregut històric per la memòria de les lesbianes a Barcelona.

El llibre proposa acompanyar dues estudiants de màster en el seu treball de recerca per la història silenciada i, sovint, invisibilitzada de les lesbianes. 

Al llarg de la seva investigació, es trobaran amb figures destacades de la Segona República, com Lucía Sánchez Saornil, Irene Polo o Anna M. Martínez Sagi. També descobriran les aberracions del franquista Patronato de Protección a la Mujer i ens revelaran els codis comunicatius de la clandestinitat i la resistència durant la dictadura. 

 Continuaran resseguint el fil de la història amb l’explosió social, cultural, artística i festera de la Transició, fins a arribar a la llei de matrimoni entre persones del mateix sexe, que va marcar un abans i un després.  

Amb un llenguatge àgil i unes il·lustracions que recreen fotografies ja icòniques, el cómic recull els testimonis i memòries de les persones que van protagonitzar fites històriques clau en la lluita pels drets de les lesbianes. 

El llibre parteix d’una idea original de l’activista LGTBI Maria Giralt, i compta amb el guio d’Isabel Franc i les il·lustracions de Rosa Navarro. Ha estat editat per Barcelona Llibres i forma part de la col·lecció “Barcelona Memòria en Vinyetes”. Es presentarà el pròxim 20 de juny, a les 18 h, al Centre LGTBI de Barcelona, amb presència de les seves autores.  

Una ruta a peu per la memòria de les lesbianes 

Prenent com a punt de partida la novel·la gràfica, el Centre LGTBI de Barcelona posa en marxa la ruta “Darrere les persianes”, un recorregut guiat per la història de les lesbianes a la ciutat, que forma part del cicle de programació “interferències.memòries col·lectives”. 

La primera de les rutes es desenvoluparà aquest dissabte 4 de maig, d’11 a 13 hores, i recorrerà diferents indrets del barri Gòtic i del Raval, repassant com va ser la repressió cap a les lesbianes, però també com es va desenvolupar l’activisme en defensa dels seus drets, i quines estratègies de visibilització van posar en marxa des de l’oci i la cultura. 

La ruta estarà a càrrec de Maio Serrasolsas Moreno, artista transfeminista i activista lesbiana, enamorada de la memòria històrica, de compartir sabers i de poder construir mapes col·lectius. 

Les següents rutes es desenvoluparan els dissabtes 11 i 25 de maig i l’1 de juny. Totes les places per les rutes van quedar exhaurides en poques hores. Des del Centre LGTBI agraïm l’interès per aquesta activitat i demanem disculpes pels inconvenients. 

Si t’has quedat sense plaça, tens una oportunitat més el dimarts 14 de juny de 18:30h a 20h, en el marc de la setmana de la dissidència organitzada pel Consell de la Joventut de Barcelona (CJB). Cal inscripció prèvia fent click aquí.