Documentals, podcasts, taules rodones, música, festa, còmics i una ruta històrica per celebrar la visibilitat lèsbica

22/04/2024 - 15:14

El Centre LGTBI de Barcelona i el Grup de Dones del Casal Lambda proposen un seguit d’activitats per commemorar el 26 d’abril, Dia de la Visibilitat Lèsbica

El Centre LGTBI de Barcelona i el Grup de Dones del Casal Lambda proposen un seguit d’activitats en el marc del 26 d’abril, Dia de la Visibilitat Lèsbica, una jornada per defensar la igualtat de drets de les lesbianes i contribuir a fer visibles les seves realitats, amb la construcció d’un imaginari col·lectiu que s’ajusti a la diversitat existent. 

El tret de sortida serà el dijous 25 d’abril, a les 18 h, amb la taula rodona “La història de les lesbianes a Catalunya” a la sala d’actes del Centre LGTBI de Barcelona (Comte Borrell, 22). Amb aquesta conversa es vol donar espai a les protagonistes d’una història silenciada per a fer memòria i compartir les lluites que ens han precedit. Hi participaran l’escriptora, humorista, professora i guionista Isabel Franc; l’activista feminista i professora jubilada Mercè Otero; la militant lesbofeminista retirada i lingüista Marta Estella i l’artista transfeminista i activista lesbiana Maio Serrasolsas Moreno.  

L’activitat serà amb entrada lliure i gratuïta fins a completar l’aforament i comptarà amb interpretació en Llengua de Signes Catalana. Forma part del cicle de programació del Centre LGTBI “interferències. Memòries col·lectives”, amb el qual es volen destacar les veus no escoltades, els dubtes, els buits, les perspectives incòmodes i les mirades col·lectives al voltant de les memòries, en plural i conjugades en present. 

El divendres 26 d’abril a les 17:30 hores, el Centre LGTBI, en col·laboració amb el Grup de Dones LBTQ del Casal Lambda, organitza una projecció del documental “Alteritats”, que recull les veus d’una diversitat de vivències lesbianes per intentar donar respostes a qüestions al voltant de les opressions, les maneres d’estimar i de construir la vida que, sovint, queden invisibilitzades pel doble fet de ser dona i lesbiana.  

Després de la projecció hi haurà un col·loqui en el qual intervindràn Alba Cros Pellisé, cineasta i codirectora del documental; Emilio Papamija, investigador artístic, pedagog, dissenyador cultural i activista trans antiracista decolonial i persones que han participat en el documental. L’entrada és lliure i gratuïta fins a completar l’aforament, i es comptarà amb interpretació en Llengua de Signes Catalana.  

Una jornada de festa i visibilitat  

El dissabte 27 d’abril, el grup de Dones del Casal Lambda celebra una jornada de festa i visibilitat amb un seguit d’activitats al carrer Comte Borrell, entre els carrers de Parlament i Marqués de Campo Sagrado. Des de les 12h fins a la mitjanit hi haurà música de diferents estils, des del deep house fins a la cúmbia, passant pel techno, el reggaeton o el pop llatí. També hi haurà actuacions de percussió, taller de batxata, rifa musical, paradeta de llibres i una xerrada sobre visibilitat lèsbica als espais culturals, entre altres activitats, totes amb entrada lliure i gratuïta.

El mateix dissabte, de 15 a 16 hores a la sala d’actes del Centre LGTBI, es gravarà un episodi del podcast “Memòries LGTBI” del Casal Lambda, aquest cop dedicat a la memòria de les lesbianes, amb la participació de Júlia Ojuel i presentat per Carme Porta i Jordi Trilla. Cal confirmar assistència al correu atencio@lambda .cat. La gravació comptarà amb interpretació en Llengua de Signes Catalana. 

Un còmic i una ruta per resseguir la memòria de les lesbianes a Barcelona 

La memòria de les lesbianes a Barcelona també ha fet un salt cap a les vinyetes de còmic gràcies a la novel·la gràfica “Darrere les persianes”, amb guio d’Isabel Franc, il·lustracions de Rosa Navarro i idea original de Maria Giralt. 

Aquest llibre parteix dels relats de les garants de la memòria històrica, les experiències de les que en van ser protagonistes i la documentació històrica per traçar un recorregut, a través del llenguatge del còmic, per revelar els codis comunicatius de les lesbianes en la clandestinitat, la seva resistència durant la dictadura i l’explosió social, cultural, artística i festera de la transició, fins arribar a la llei de matrimoni entre persones del mateix sexe. 

El llibre forma part de la col·lecció “Barcelona Memòria en Vinyetes” de l’Ajuntament de Barcelona, i es presentarà el pròxim 20 de juny al Centre LGTBI de Barcelona.  

Prenent el llibre com a punt de partida, el Centre LGTBI de Barcelona, dins del cicle “interferències.memòries col·lectives”, ha organitzat la ruta guiada “Darrere les persianes”, que vol recordar les històries de les lesbianes des dels mateixos espais on van tenir lloc. Bars, llibreries i altres punts de trobada conformen un mapa dels espai segurs per fer comunitat. Alhora, diferents places, carreres i indrets de la ciutat ens fan reviure les lluites i reivindicacions en les quals les lesbianes han pres part a la ciutat.  

Aquest recorregut està a càrrec de Maio Serrasolsas Moreno, artista transfeminista i activista lesbiana, enamorada de la memòria històrica, de compartir sabers i de poder construir mapes col·lectius.  

El recorregut es desenvoluparà a peu per diferents zones del barri Gòtic i del Raval. Les places per aquesta activitat ja han quedat exhaurides.