Quines violències estructurals reben les lesbianes? Aquest és un dels principals interrogants als quals intenta respondre l’exposició “Lesbofòbia. Vers i revers d’una violència patriarcal”, instal·lada al Centre LGTBI de Barcelona del 12 d’abril al 16 de juliol.
Es tracta d’un projecte ideat per Lara M. Pascual, Azahara Fuentes i Irene C. Matamala per a l’entitat Creación Positiva, i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Direcció d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya. Partint d’un procés de creació col·lectiva, autores i participants hi posen en relleu les diferents violències que es deriven del sistema econòmic, social i ideològic del cisheteropatriarcat.
A través de tècniques artístiques com la fotografia, el vídeo i el collage, la mostra convida a fer un recorregut per diferents experiències individuals i col·lectives que generen una narrativa conjunta. Les persones visitants exploraran diversos àmbits expositius que dialoguen entre si i que aborden aspectes com les bases de la cultura occidental i l’origen estructural de la lesbofòbia i les violències masclistes que s’exerceixen en espais íntims o familiars.
L’exposició també s’endinsa en fenòmens com el llenguatge discriminatori, el desig que creix més enllà de les línies establertes i les lluites dels activismes de la diversitat funcional que denuncien el capacitisme. A més, ret homenatge a les xarxes de suport mutu i a les resistències.
“Lesbofòbia. Vers i revers d’una violència patriarcal” s’inaugura el proper 15 d’abril, a les 18.00 hores, amb una taula rodona moderada per Montse Pineda Lorenzo, coordinadora d’Incidència Política de Creación Positiva. Hi participaran les tres creadores de la mostra i Maria Luisa García Berrocal, coordinadora d’Atenció de Creación Positiva, juntament amb la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global i Feminismes, Laura Pérez Castaño, i la directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata i Solsona. L’acte es podrà seguir telemàticament a través de YouTube i comptarà amb servei d’interpretació en llengua de signes catalana.
Un procés de creació compartit
Lara, Txiki i Irene són les creadores de “Lesbofòbia. Vers i revers d’una violència patriarcal”. Totes tres han treballat en l’àmbit de l’economia social i solidària, creant material audiovisual a través de tallers infantils, juvenils i per a professionals, on generen espais de reflexió, autorepresentació i poder allunyats dels codis hegemònics i normatius.
Lara Mazagatos Pascual va posar la llavor d’aquest projecte. És fotògrafx i fa molts anys que retrata els moviments activistes de base de Barcelona. Per la seva banda, Azahara (Txiki) Fuentes Varón té una àmplia experiència amb l’experimentació contínua a través de la imatge. Ha realitzat diversos documentals. També investiga i crea amb tècniques fotogràfiques artesanals.
Finalment, Irene Colell Matamala és fotògrafa. Actualment estudia Psicologia Orientada a Processos per encaminar la seva trajectòria cap a l’acompanyament i la facilitació a través de camins artístics i creatius.
Creación Positiva
Des de l’any 2001, Creación Positiva treballa a partir d’una perspectiva de gènere feminista i interseccional, i en el marc dels drets, pel canvi positiu i real en la vida de les persones i de la societat en general. Per aconseguir-ho, desenvolupa diferents programes d’atenció, accions de sensibilització, formació i incidència política.
Cadascuna de les iniciatives de l’entitat tenen com a objectiu principal fer efectiu el dret a la salut sexual i a viure una vida lliure de violències. Creación Positiva forma part de nombroses xarxes comunitàries i plataformes participatives, entre les quals cal destacar el Comitè Primer de Desembre, la Xarxa de Dones per la Salut, Plataforma CEDAW Catalunya, Wide+ o Women’s Major Group. A més, és integrant del Consell de les Dones i el Consell Municipal LGTBI, entre d’altres.