En el marc del programa “Guerra Civil. Art, conflicte i memòria”, el Museu Nacional proposa fer un exercici de memòria històrica sobre la situació del col·lectiu LGTBI durant la Guerra Civil i la dictadura, a través de dues taules rodones que s’enregistraran al Centre LGTBI de Barcelona en format de podcast, a les quals es podrà assistir en directe o que es podran seguir en línia.
La primera trobada, “Volum I. Guerrilles”, serà el dimarts 28 de setembre a les 18.30 hores. Es posaran en relació les peces de la col·lecció del Museu centrades en la lluita de les guerrilles republicanes amb la història de Florencio Pla, conegut popularment com la Pastora o també com “el maqui intersexual”. Amb aquest diàleg, es reflexionarà sobre el llenguatge de lluita i revolució utilitzat pels moviments d’acció queer contemporanis.
El dijous 11 de novembre tindrà lloc la segona taula rodona, “Volum II. Refugis”. En aquesta ocasió, es partirà dels imaginaris de l’evacuació i el refugi presents a les obres de la col·lecció del Museu per tal de rastrejar la noció de persecució i exili per motius d’orientació del desig o identitat de gènere, des de la Guerra Civil fins a l’actualitat.
Els podcasts seran presentats per Núria Perales, cap de Comunicació del Museu Nacional, i conduïts per Víctor Ramírez Tur, historiador de l’art i professor de la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona. En el primer hi col·laboraran Teo Pardo, activista transfeminista i educador sexual, i Laura Vila, actriu i activista intersex. En la segona trobada hi participaran Lídia García, historiadora de l’art especialitzada en cultura popular espanyola i estudis de gènere, i Rodrigo Araneda, president d’ACATHI (Associació Catalana per a la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants) i psicòleg.
L’objectiu de les trobades és recuperar les veus queer que han estat silenciades al llarg de la història, fixant-nos en el període de la Guerra Civil i la dictadura franquista. Per fer-ho, es proposa una mirada triangular entre les obres del Museu, el context LGTBI de l’època i l’apropament des de la contemporaneïtat. Al mateix temps, s’aporta una mirada disruptiva a la col·lecció del Museu Nacional, fet que permet reflexionar sobre els problemes socials actuals.
Per assistir als enregistraments dels podcasts en directe des del Centre LGTBI de Barcelona, cal inscriure’s prèviament a la web del Museu Nacional. Per seguir la transmissió en viu a través del canal de YouTube del Museu, també cal registrar-se. Tots els registres estaran operatius properament.
Aquesta col·laboració coincideix amb el desenvolupament de “Memòria: absències i presències”, un cicle d’activitats amb el qual el Centre LGTBI vol recuperar, revisar i reivindicar diversos aspectes de la memòria col·lectiva del moviment LGTBI.