Estrenem "Visibilitzant lluites", el segon episodi dels "Diàlegs intergeneracionals"

11/01/2022 - 12:18

El Centre LGTBI de Barcelona, amb la col·laboració del col·lectiu audiovisual Las Pibas REC, estrena avui el segon episodi de la sèrie "Diàlegs intergeneracionals", que porta per títol "Visbilitzant lluites"

El Centre LGTBI de Barcelona, amb la col·laboració del col·lectiu audiovisual Las Pibas REC, estrena avui el segon episodi de la sèrie “Diàlegs intergeneracionals”, que porta per títol “Visibilitzant lluites”.

En aquest segon episodi, diferents activistes reflexionen sobre temes com la importància de les xarxes socials per interconnectar lluites, accedir a referents i contactar amb persones amb vivències similars, i com aquestes eines digitals han influït en l’organització dels moviments LGTBI.

En aquest sentit, activistes com Anna Sardà, antropòloga i integrant del grup musical Roba Estesa, i Alfre_marven, membre de l’organització LGTBI Futch Club, destaquen la importància de les xarxes socials per expandir missatges i trobar referents per a les persones LGTBI.

La drag queen i performer La Hipogrifa afegeix que les xarxes socials són un espai de trobada per persones que, per diferents motius, no poden arribar a certs espais físics, mentre que l’activista feminista de Ca la dona Dolo Pulido pensa que aquestes eines poden ajudar a superar dificultats d’accés per a persones que viuen en entorns rurals o que conviuen amb alguna mena de diversitat funcional.

Per a l’activista Zoe_grks, les xarxes socials contribueixen a teixir aliances, compartir vivències i crear xarxes de suport a la vida real, mentre que l’activista lesbofeminista Bàrbara Ramajo creu que aquestes comunitats digitals permeten “mirar-te en el que fa altra gent”.

Aquestes situacions són comparades amb la construcció de xarxes cara a cara, amb el boca-orella, que destaca l’activista pels drets de travestis i crossdressers Sofia Bengoetxea, o amb escenaris passats com el de l’absència de referents positius sobre homosexualitat, realitat que va viure l’activista LGTBI Jordi Petit, que va iniciar el seu activisme durant la dictadura franquista.

L’episodi també aborda la importància d’assolir lleis per consolidar els drets de les persones LGTBI. Així, l’activista pels drets de les persones amb VIH Joaquim Roqueta destaca que “aconseguir una llei no és cap garantia, i s’ha de continuar lluitant”, mentre que la comunicadora cultural i activista trans Dana Domènech observa que textos com el de la darrera llei trans haurien d’incloure a les persones migrades i a les menors d’edat, per tal de “no deixar enrere altres parts de la identitat”.

La sèrie “Diàlegs intergeneracionals” és un documental en càpsules de vídeo que vol servir com a eina per reflexionar sobre la memòria històrica LGTBI i mirar cap als reptes de futur.

El projecte s’emmarca dins del cicle de programació “Memòria. Absències i presències” del Centre LGTBI de Barcelona, i proposa un recorregut sobre les trajectòries dels activismes LGTBI, tant a nivell històric com en l’actualitat, amb converses entre dues persones d’edats i generacions diferents per intercanviar punts de vista, contextos i lluites.

Totes les càpsules han estat gravades, editades i postproduïdes pel col·lectiu Las Pibas REC, productora audiovisual de dones, lesbianes, trans, travestis i persones no binàries basada a Barcelona.

Les pròximes càpsules s’estrenaran cada dimarts  de gener amb el següent calendari:

  • 18 de gener: “Interseccionalitat i aliances”
  • 25 de gener: “Recorreguts,: diferències i contextos”
  • 1 de febrer: “Reptes per al futur”