Inici de la vacunació contra la verola del mico i taller sobre la malaltia al Centre LGTBI de Barcelona

21/07/2022 - 13:20

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya inicia avui, 21 de juliol, la campanya de vacunació contra la verola del mico

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya inicia avui, 21 de juliol, la campanya de vacunació contra la verola del mico, de la qual s’han confirmat fins al moment 1.025 casos al territori català.

La vacuna s’administrarà a persones que tenen un alt risc de contraure la malaltia, és a dir, que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc seguint els criteris acordats a nivell estatal, ha informat el Departament de Salut.

També es vacunaran els contactes estrets de casos confirmats que, en cas de contraure la malaltia, poden tenir més complicacions, com ara infants, persones embarassades i persones immunodeprimides. En aquests casos, la vacuna s’administra en el primers quatre dies després de l’exposició.

La vacuna contra la verola del mico s’administrarà a tres centres amb cita prèvia. Es tracta de BCN Checkpoint, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Unitat de ITS Drassanes- Vall Hebron. Avui mateix, els tres centres començaran a contactar directament amb les persones per fixar la cita.

D’altra banda, el Departament de Salut ha posat a disposició informació actualitzada sobre la malaltia, les formes de transmissió, els principals símptomes i el seu tractament, que es pot consultar a la seva pàgina web. També ha facilitat fulletons informatius que es troben disponibles al taulell d’informació del Centre LGTBI de Barcelona.

Per la seva part, l’entitat Stop imparteix aquesta tarda un taller sobre la verola del mico, amb l’objectiu d’informar sobre la malaltia, els mètodes de prevenció i la reducció de riscos. Serà a les 18:30 h al Centre LGTBI de Barcelona. No cal reservar espai, però les places estan limitades a 30 i es completaran per ordre d’arribada.

Discurs estigmatitzant

Des de l’aparició dels primers casos confirmats de verola del mico a l’Estat espanyol, certs mitjans han insistit en relacionar aquesta infecció amb homes gais i bisexuals, promovent discursos que estigmatitzen persones i pràctiques sexuals, tal com va denunciar la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya en un comunicat. 

La Plataforma recomana donar informacions basades en l’evidència científica i fugir de tractaments LGTBI-fòbics, tant a les xarxes com als mitjans de comunicació, alhora que demana que s’utilitzi llenguatge anti estigma.

En la mateixa línia es va expressar l’Organització Mundial de la Salut, que ha advertit que “estigmatitzar grups de persones a causa d’una malaltia mai no és acceptable” i que aquesta pràctica pot esdevenir “un obstacle per acabar amb un brot, ja que pot fer que les persones no busquin atenció mèdica, i portar a una propagació que no sigui detectada”.

ONUSIDA va expressar també la seva preocupació  pel fet que “alguns informes i comentaris públics sobre la verola del mico hagin utilitzat llenguatge i imatges, especialment retrats de persones LGBTI i africanes, que reforcen els estereotips homòfobs i racistes i exacerben l’estigma.”