La cita barcelonina s’ha dividit enguany en dues parts: el juny es va oferir una programació commemorativa al voltant del dia 28, i el gruix del Pride Barcelona 2021 s’ha traslladat a aquest mes de setembre.
Tal com van fer l’any 2019, els cossos dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona tindran enguany un estand conjunt a la festa de l’orgull LGTBI de la ciutat. L’any passat, a causa de les restriccions imposades per la pandèmia, es va dissenyar una programació especial (en la qual el cos policial també va participar), que es va emetre per televisió i plataformes digitals.
Les activitats més importants de l’edició d’aquest any tindran lloc demà, amb el lema “Indetectables=intransmissibles”, amb l’objectiu de combatre la serofòbia, estigma que encara envolta moltes de les qüestions relatives al VIH.
Entre aquestes activitats hi haurà una mostra d’entitats al passeig de Lluís Companys, entre les 11.00 i les 19.00 hores, on se situarà l’estand conjunt. La idea és oferir a les persones interessades informació relativa al procés d’accés al cos, així com assessorament sobre la prevenció i l’actuació davant conductes de discriminació adreçades al col·lectiu LGTBI.
Treball en la defensa de la no-discriminació
L’any 2008, coincidint amb la celebració a Barcelona de la IV Conferència Europea de Policies Gais i Lesbianes, la Guàrdia Urbana va aprovar el primer protocol de l’Estat per lluitar contra les actituds discriminatòries i els delictes d’odi. Aquest procediment va ser revisat i publicat de nou l’any 2018.
Com a resultat d’això, i conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, es va treballar amb la Fiscalia Provincial de Barcelona amb la finalitat d’incorporar els delictes d’odi a l’estadística policial, seguint les recomanacions d’organismes internacionals com l’OSCE i les Nacions Unides. Actualment la Guàrdia Urbana participa en el grup de treball de delictes d’odi i discriminació de la Fiscalia de Barcelona.
D’altra banda, la Guàrdia Urbana ha col·laborat activament amb l’associació Gaylespol per organitzar accions formatives sobre la diversitat sexual, en les quals ha participat, i també amb l’Oficina per la No Discriminació i la Regidoria de Feminismes i LGTBI per avançar en la millora de l’atenció integral per a les víctimes de discriminació a la ciutat.
Pel que fa a les nenes, nens i adolescents, des del Servei d’Educació per la Seguretat s’imparteixen de forma estable als centres educatius de la ciutat sessions per a la prevenció i sensibilització en relació amb l’assetjament escolar.
En el marc de la formació interna permanent i l’específica dels equips de Policia de Barri, també s’ha ofert formació específica en aquest àmbit al conjunt de l’organització.