El quadern forma part de la col·lecció Quaderns Metodològics Feministes, que ofereix propostes i eines de transformació feminista de les polítiques locals.
Els premis i les distincions són mecanismes d’agraïment, valoració i visibilització pública del mèrit i el prestigi de persones i entitats de la ciutat, així com un estímul per a la realització d’accions que comportin un benefici per a la comunitat. En molts casos, esdevenen també una font de distribució de recursos econòmics.
Un dels àmbits d’actuació municipal en què s’ha de fer efectiva la perspectiva de gènere és el de l’atorgament de reconeixements (premis i distincions). Per exemple, el Reglament per a l’equitat de gènere a l’Ajuntament de Barcelona (2018) estableix que tots els jurats de selecció i atorgament de premis i distincions han de tenir una composició paritària de dones i homes.
Així doncs, incloure la perspectiva de gènere en l’atorgament de premis i distincions, a més de contribuir al desenvolupament d’una societat més justa i igualitària, dona resposta a un marc normatiu que regula i habilita un suport a aquesta incorporació.
En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un quadern metodològic per a la incorporació de la perspectiva de gènere en el conjunt dels processos de regulació, convocatòria, difusió, valoració, deliberació i entrega de reconeixements.
En particular, es fan recomanacions per a la incorporació de la perspectiva de gènere en aspectes diversos com ara: els objectius i les temàtiques dels premis i distincions, l’ús inclusiu del llenguatge, les persones destinatàries, els criteris de valoració dels projectes i candidatures, la paritat en els jurats i comitès avaluadors, la paritat en les persones guardonades, i els actes i cerimònies de lliurament.
El quadern té dos objectius principals:
- Donar a conèixer dades de context que il·lustrin situacions d’equitat i inequitat de gènere en l’atorgament de premis i distincions a la ciutat de Barcelona.
- Facilitar orientacions i eines pràctiques per millorar, des de la perspectiva de gènere, els processos de regulació, convocatòria, difusió, valoració i atorgament dels guardons.
El quadern s’adreça sobretot a les persones següents:
- Persones que participen directament en els processos de regulació, convocatòria, difusió, valoració i atorgament de premis i distincions, ja siguin personal municipal o membres d’entitats que els impulsen.
- Persones interessades a conèixer com incorporar la perspectiva de gènere en l’àmbit dels premis i distincions, ja siguin persones que desenvolupin la seva activitat en administracions públiques, en l’àmbit acadèmic i investigador, o en entitats i altres organitzacions privades.
Els Quaderns metodològics feministes
Es tracta d’una col·lecció de quaderns metodològics que ofereixen propostes i eines de transformació feminista per a les polítiques locals en diferents àmbits temàtics. Els anteriors quaderns s’han centrat en l’urbanisme, la cultura i els pressupostos:
- #1 Urbanisme i gènere: marxes exploratòries de vida quotidiana
- #2 Bones pràctiques per a una programació cultural paritària
- #3 Avaluació d’impacte de gènere de política econòmica: pressupost i fiscalitat municipals
Pots consultar-los tots en aquest enllaç