** A les 18:30 h, conversa prèvia al concert al Museu de la Música. Accés lliure amb reserva prèvia a reservesmuseu@auditori.cat. Aforament limitat.
La distància amb les músiques d'altres latituds ha generat tota mena de discursos, molts d’ells carregats de posicionament polític. Des de l'etnografia, que durant molt de temps s'ha mantingut en la problemàtica confrontació entre “nosaltres” i “els altres”, fins a l'apropiació i exploració de sonoritats alienes a Occident. Rumbau proposa una hibridació entre la tabla i l'electrònica. No hi ha gens de ritual ni de reverència, sinó un treball que conjuga les seves col·laboracions amb l'enginyer del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra Ajay Srinivasamurthy i el percussionista Miquel Bernat.
Per fer-ho, es va fer una anàlisi acústica dels bols —cadascun dels cops possibles a la tabla— per sistematitzar-ne les possibilitats. L'objectiu principal era fer convergir la llibertat interpretativa amb el lligam que implica l'electrònica en diferit, que és un suport que no es pot modificar. La solució va ser, segons explica Rumbau, que “l'electrònica esdevé la partitura” a la qual reacciona l'intèrpret amb una improvisació dirigida. Niti Ranjan Biswas completa el concert amb una mostra de música tradicional hindú per a tabla sola.
En col·laboració amb l'Oficina d'Afers Religiosos
REPERTORI
Música tradicional hindú
Octavi Rumbau: In Tabla per a percussió i electrònica (2014) 50'
INTÈRPRETS
Niti Ranjan Biswas, tabla
Miquel Bernat, percussió
Octavi Rumbau, composició i electrònica
TOTS ELS CONCERTS DEL CICLE
Trànsits és un nou cicle creat conjuntament amb L'auditori de Barcelona
- Qawwali, dimecres 20 d'octubre
- Beleganjur, dissabte 19 de novembre
- Lo jorn del judici, 21 de desembre
- Ukigumo, diumenge 5 de febrer
- Paths of the soul, diumenge 26 de febrer
- Taghi Akhbari, dijous 16 de març
- La música de la Pasqua ortodoxa, diumenge 2 d'abril
- Caramelles de Pasqua, dissabte 15 d'abril
- Tabla · In Tabla, dijous 11 de maig