Música en viu

Trànsits: Tabla · In Tabla

11.05.2023

** A les 18:30 h, conversa prèvia al concert al Museu de la Música. Accés lliure amb reserva prèvia a reservesmuseu@auditori.cat. Aforament limitat.

La distància amb les músiques d'altres latituds ha generat tota mena de discursos, molts d’ells carregats de posicionament polític. Des de l'etnografia, que durant molt de temps s'ha mantingut en la problemàtica confrontació entre “nosaltres” i “els altres”, fins a l'apropiació i exploració de sonoritats alienes a Occident. Rumbau proposa una hibridació entre la tabla i l'electrònica. No hi ha gens de ritual ni de reverència, sinó un treball que conjuga les seves col·laboracions amb l'enginyer del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra Ajay Srinivasamurthy i el percussionista Miquel Bernat.

Per fer-ho, es va fer una anàlisi acústica dels bols —cadascun dels cops possibles a la tabla— per sistematitzar-ne les possibilitats. L'objectiu principal era fer convergir la llibertat interpretativa amb el lligam que implica l'electrònica en diferit, que és un suport que no es pot modificar. La solució va ser, segons explica Rumbau, que “l'electrònica esdevé la partitura” a la qual reacciona l'intèrpret amb una improvisació dirigida. Niti Ranjan Biswas completa el concert amb una mostra de música tradicional hindú per a tabla sola.
En col·laboració amb l'Oficina d'Afers Religiosos

REPERTORI

Música tradicional hindú
Octavi Rumbau: In Tabla per a percussió i electrònica (2014) 50'

INTÈRPRETS

Niti Ranjan Biswas, tabla
Miquel Bernat, percussió
Octavi Rumbau, composició i electrònica

PROGRAMA DE MÀ

TOTS ELS CONCERTS DEL CICLE

Trànsits és un nou cicle creat conjuntament amb L'auditori de Barcelona