>> El programa de formació serà desenvolupat pel Departament d’Igualtat i Feminismes en col·laboració amb les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC).
El govern de Catalunya llança una iniciativa innovadora destinada a promoure la corresponsabilitat en les tasques de cures, especialment en l’àmbit de la criança. Batejat com a “Homes-AFA”, aquest programa de formació serà desenvolupat pel Departament d’Igualtat i Feminismes en col·laboració amb les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC). Amb una dotació de 470.000 euros per als anys 2023 i 2024, el projecte pretén abordar la desigualtat existent en la distribució de les responsabilitats de cures entre homes i dones.
Segons el Govern, la col·laboració amb les associacions de famílies és fonamental per aconseguir un canvi substancial i reconèixer la importància de les tasques domèstiques i de cures, amb l’objectiu de fomentar la responsabilitat compartida.
Actualment, la desigualtat de les responsabilitats de cures entre dones i homes és existent i latent, on un 21% de dones diuen tenir el rol de cura de la infància i adolescència. La diferència també es manté a la cura de les persones amb discapacitat, on un 30% de les dones són les encarregades d’assumir aquesta feina. (Enquesta de salut de Catalunya 2022).
D’altra banda, l’enquesta de població activa del segon trimestre de l’INE del 2023 mostra que el 73,47% de les persones contractades a temps parcial han estat dones i el principal motiu, que es produeix en el 36,4% dels casos, és per la cura dels fills i filles.
El programa de formació “Homes-AFA” de corresponsabilitat d’homes i dones responsables de nens i nenes s’emmarca en el conjunt de mesures del Govern que promouen l’equitat de gènere entre els nens i les nenes, des d’una perspectiva interseccional, com ara l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius. Aquestes mesures aborden diverses manifestacions de les desigualtats de gènere en combinació amb altres factors socials i territorials, i es desenvolupen en diversos àmbits, com ara la promoció de l’educació sexual integral en aquesta etapa, la prevenció de les violències masclistes, en especial de les violències sexuals, o els serveis de cura de proximitat amb una perspectiva coeducativa.