Ja hi som: l’alumnat ha marxat de vacances i la calor ha arribat. És hora de fer balanç del curs i començar a escalfar motors per al vinent. Un bon moment, ara amb el silenci que es respira a les aules, per a pensar en activitats, projectes, sortides i pròximes lectures, entre d’altres. Per això avui volem deixar per aquí una sèrie de propostes per a incorporar a les biblioteques escolars i a les aules. Comencem!
Fa uns dies, l’autora de literatura infantil Irene Verdú guanyava la segona edició del Premi Emili Teixidor per a primers lectors (5-7 anys) amb Embolic a la Biblioselva, atorgat per La Galera. El llibre, amb il·lustracions de César Barceló, presenta la fauna bibliòfila de la Biblioselva i explica als joves lectors com funciona una biblioteca. “La senyoreta Zebra, bibliotecària, vol agafar-se unes vacances i necessita algú que l’ajudi en la seva tasca. Un rere l’altre, els animals interessats aniran desfilant per la Biblioselva”. Una bona opció per aquells i aquelles qui comencen a gaudir de l’art de la lectura, en companyia dels animalons més animals. El llibre es publicarà pròximament.
En clau ambiental, el passat febrer es va publicar Hola Vida! Contes creatius per inspirar l’activisme ambiental (Pol·len Edicions), una sèrie de quatre contes amb un final obert que tenen com a eix el desafiament ambiental. Una bona idea per a treballar conceptes com convivència, ecologia, medi ambient, canvi climàtic, ecosistema o evolució. La mare Terra; El país de les formigues; Sopa de plàstic i La primavera silenciosa són els títols dels quatre contes que conformen el llibre. Està pensat per a infants de 6 a 10 anys.
Per a l’alumnat més gran, de la mà d’AnimaLlibres, ens arriba L’hivern del senyor Jeroni, d’Eulàlia Canal, finalista del Premi Llibreter 2022. Es tracta d’un llibre per a preadolescents (9-13 anys) que aborda temes com el dol, la solitud o l’acceptació de la vellesa, entre altres. Un tastet de l’argument:
“Des que va morir la Francesca, la seva dona, el senyor Jeroni viu tot sol… Bé, tot sol del tot, no: l’ajuda en Vladimir, un robot molt servicial i, a vegades, una mica impertinent. I la Francesca també l’acompanya, perquè és morta, però ell encara hi parla. Una de les poques alegries que li queden al senyor Jeroni és el seu net Boi, a qui intenta transmetre la passió pels rellotges. Però un mal dia de pluja un incident li altera la rutina: truquen a la porta i és la neta de la Violeta, la veïna de la casa del davant. La nena està tota xopa i no sap on és l’àvia…”
D’altra banda, s’acaba el curs amb una notícia excel·lent: l’editorial Raig Verd va anunciar, fa uns dies, el naixement d’un nou segell de literatura juvenil. Portarà el nom d’Indòmita i el catàleg estarà destinat a infants a partir dels 12 anys. Els llibres que estrenaran la col·lecció seran El castell ambulant de Diana Wynne Jones. També hi ha prevista la publicació de Guia màgica d’autodefensa amb galetes, de T. Kingfisher i Elatsoe de Darcie Little Badger. Indòmita farà èmfasi en temes com el feminisme o l’ecologisme. Raig Verd, precisament, acaba d’incorporar al catàleg de Llegir en català la guia de lectura i els materials didàctics d’Un mag de Terramar, d’Ursula K.Leguin, un llibre que no deixarà cap jove indiferent. Si els agrada Harry Potter, aquesta és una magnífica oportunitat per a conèixer un dels seus predecessors!