El projecte d’habitatges assequibles per joves de Can Fabra guanya l’Advanced Architecture Awards 2020

28/10/2020 - 11:08

El projecte d’habitatges assequibles per joves construïts a les naus industrials del recinte de la Fabra i Coats, al districte de Sant Andreu del Palomar, ha estat premiat amb l’Advanced Architecture Awards 2020. Aquests premis reconeixen la feina d’aquells professionals que aposten per la innovació en la indústria de l’edificació a través de la generació de nous materials, el desenvolupament de producte alternatius, la creació de noves experiències pels usuaris o l’impuls de sistemes de construcció basats en la sostenibilitat, entre altres. Els premis s’han entregat en el marc de REBUILD 2020, celebrat del 29 de setembre a l’1 d’octubre de 2020, un esdeveniment on 260 experts del sector han compartit models i projectes constructius innovadors i disruptius.

Roldán Berengué Arquitectes ha dissenyat el projecte per transformar la nau d’emmagatzematge de fils de la Fabra i Coats en un complex d’habitatge social i equipament per la Colla Castellera Jove de Barcelona que ha estat distingit amb el PREMI AEDAS Homes a la Construcció Industrialitzada. S’ha reconegut que la intervenció a la nau activa tots els elements originals i reutilitzar les seves qualitats físiques, espacials i històriques per fer més eficient la nova construcció i reforçar la naturalesa de l’edifici original.

A Can Fabra s’hi han construït 44 habitatges amb una superfície mitjana de 64 metres quadrats, destinats a joves d’entre 18 i 35 anys, i amb grans espais comuns que podran compartir segons les seves necessitats. A més a més la seva construcció ha seguit els criteris de sostenibilitat. És el primer edifici d’habitatge de lloguer públic que s’edifica a l’interior d’una nau industrial i ha conservat l’estructura exterior de la fàbrica, mitjançant un sistema de construcció dins de construcció que separa l’estructura interior de les façanes exteriors aprofitant l’estructura original. L’estructura interior és, a més a més, pràcticament tota de fusta, un material amb un impacte ambiental molt baix, i tots els materials utilitzats són reciclats, reciclables i de baix impacte energètic.

L’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) aposta per les tècniques industrialitzades, com les utilitzades a Can Fabra, en la licitació de projectes per construir habitatge públic. Aquestes tècniques permeten reduir el temps d’execució de les obres i minimitzar l’impacte ambiental dels materials de construcció.