Saps quants arbres hi ha al Districte?

05/11/2020 - 14:48

Entre els que hi ha als escocells dels carrers i a les places i parcs, els set barris apleguen més de 25000 arbres. Al llarg dels propers mesos comença la seva poda i s'esporgaran un total de 6000 exemplars, una quarta part dels que hi ha al Districte.

Des d’un punt de vista social i humà, els arbres són per a moltes persones el fragment de natura que tenen més a l’abast i que els apropa als canvis d’estació i a la dinàmica pròpia dels cicles de la vida. Les característiques de l’espai públic de Barcelona, amb un teixit urbà dens i compacte i amb una circulació intensa de vehicles, fan que els arbres aportin un valor afegit a la xarxa de zones verdes.

La poda és necessària en l’àmbit de la metròpoli per tal d’adaptar l’arbre a les condicions urbanes, així com per vetllar per la seguretat dels ciutadans. La norma general és la poda de manteniment, que respecta la biologia de l’arbre i la seva estructura, i que sovint passa desapercebuda pel ciutadà perquè s’eliminen les branques seques, les perilloses amb risc de fracturar-se, o les que van en direcció a les façanes.

El fet que els arbres siguin grans en cap cas ha de ser una molèstia, un carrer amb bona cobertura verda és sinònim de bona qualitat de vida. Una poda excessiva a l’arbrat produiria una major brotació la propera primavera, provocant més incomoditats als ciutadans. Abans de podar s’ha de tenir en compte:

  • Les característiques de l’espècie: port, moment de floració, etc.
  • L’etapa de desenvolupament en què es troba l’arbre
  • L’època de l’any
  • L’estructura i l’estat general de cada arbre

Tanmateix, avui en dia, molts dels arbres plantats fa anys requereixen una poda de reestructuració a causa, principalment, de l’elecció inadequada de l’espècie i la pressió de l’entorn.

La poda s’agrupa en diferents categories en funció de l’etapa de desenvolupament de l’arbre, el tipus de poda i l’època en què s’aplica: formació, manteniment, reestructuració i poda de palmeres.

  • Poda de formació: l’objectiu d’aquesta poda és formar l’arbre des de les primeres etapes de creixement i afavorir-ne un desenvolupament correcte.
  • Poda de manteniment: poda per mantenir l’arbrat viari en bones condicions.
  • Poda de reestructuració: implica una reducció de biomassa de la capçada quan
    les branques es troben malmeses o els arbres estan desequilibrats o mal formats.
  • Poda de palmeres: es tracta d’una poda de manteniment específica que es limita a
    l’eliminació de fulles seques, fillols, inflorescències i fruits , respectant al màxim la
    forma esfèrica natural de la corona.

Anualment s’esporga un 25% dels carrers de cada districte (en l’ordre establert de rotació de carrers), poda a la qual s’afegeixen les actuacions derivades de les necessitats sorgides durant l’any en curs i les detectades en la revisió anual.