El districte de Sant Andreu reclama recuperar els espais de diàleg per decidir el futur de les parcel·les privades de Casernes

15/12/2020 - 19:51

Seguirem treballant per generar els espais de participació on la veu de veïnes i veïns sigui escoltada i tinguda en compte.

L’equip de govern del districte de Sant Andreu reclama recuperar els espais de consens i participació que fa més de 15 anys van servir per arribar a un acord sobre els usos dels solars de les antigues Casernes. Aleshores, el procés participatiu va culminar amb l’elaboració d’una modificació del Pla General Metropolità el 2006 que fixava el destí de cada parcel•la, propietat de les diverses administracions (Ajuntament, Generalitat) i també del Consorci de la Zona Franca.

A partir de la polèmica generada els darrers dies respecte el futur de la parcel•la D, propietat del Consorci de la Zona Franca i subhastada a l’abril del 2018, de la qual l’empresa Memora n’està tramitant la compra per ubicar-hi un tanatori, el districte de Sant Andreu va convocar ahir dilluns 14 una reunió amb les diverses parts implicades. A la trobada, el Districte va exposar la necessitat que les veïnes fossin escoltades. Es va fer èmfasi en que, malgrat q la proposta de Memora pot ajustar-se a la normativa vigent, des del districte de Sant Andreu reclamem la recuperació dels espais de diàleg amb entitats i associacions veïnals de la zona afectada per tal de buscar una solució acordada, i no pas imposada, amb el Consorci de la Zona Franca.

Des de l’equip de govern es considera que l’ús d’”alberg” que l’any 2006 es va preveure per aquest solar que el Consorci havia de subhastar en el futur, no s’adiu amb les necessitats actuals de barri, del districte ni de la ciutat. A Casernes no fa falta un allotjament turístic, segons l’equip de govern. En canvi, el que sí és necessari és repensar col•lectivament quin ha de ser el futur ús, tant d’aquesta parcel•la com d’altres que també són propietat del Consorci, per tal d’arribar a una entesa que tingui en compte les necessitats del veïnat a dia d’avui.

Cal recordar que als solars de les antigues Casernes hi ha diverses propietats: Ajuntament, Generalitat i Consorci de la Zona Franca. Pel que fa les parcel•les municipals aquestes van iniciar el seu desenvolupament l’anterior mandat amb la urbanització del parc Antoni Santiburcio, l’àrea de jocs infantils i la Rambla Marta Mata, que està a punt de ser oberta. Aquestes urbanitzacions sumen uns 10M€.

L’Ajuntament també està desenvolupant els equipaments previstos fruit d’aquell procés a les parcel•les A, J i C, destinades a habitatge públic de lloguer, una escola bressol i l’Espai Jove Jaume Oller, amb una inversió que supera els 30M€.

Per tot això, seguirem treballant per generar els espais de participació on la veu de veïnes i veïns sigui escoltada i tinguda en compte.