Consulta com està el sector esportiu a Barcelona!

02/05/2021 - 20:00

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat la pròrroga en les mesures orientades a contenir la propagació de la covid-19. Aquestes mesures, que van entrar en vigor el passat 9 d’abril, estaran vigents fins com a mínim el 9 de maig i complimentaran les restriccions que ja s’estan duent a terme i que afecten i condicionen el sector esportiu de la ciutat de Barcelona.

Per tant, les mesures vigents dictades recentment pel PROCICAT i que afecten al sector esportiu de la ciutat són tres: en primer lloc, el retorn de la lliure circulació per tot Catalunya sense limitacions per bombolles de convivència; en segon lloc, l’augment de l’aforament d’obertura dels equipaments esportius, pavellons, gimnasos, i instal·lacions esportives en espais tancats, que passa del 30% al 50%; i, finalment, l’ampliació en l’aforament del públic en competicions d’esport federat que es disputin en llocs tancats, que passa del 30% al 50%.

Amb aquestes mesures, que van entrar en vigor ja fa uns dies, fan que la situació del sector esportiu a Barcelona quedi de la següent manera:

– Obertura dels equipaments esportius, pavellons, gimnasos, i instal·lacions esportives en espais tancats, amb un 50% d’aforament, ús obligatori de mascareta, control d’accés, cita prèvia i bona ventilació. En els equipaments en espais tancats que acreditin condicions de ventilació reforçades, es permeten activitats grupals de més de 6 persones amb el límit de l’aforament al 50% i l’ús de mascareta. Si no es garanteix la ventilació reforçada, s’ha de mantenir el límit de grups de 6 persones inclòs monitor. Aquesta limitació no afecta les activitats esportives federades ni l’esport escolar (llicència de consell esportiu), en què es pot entrenar en els grups estables habituals i participar en les competicions permeses, sempre amb subjecció al pla sectorial corresponent.

– Es permet la reobertura dels vestidors a gimnasos i centres esportius sempre que es garanteixi la distancia interpersonal de 2,5m2.

– Les piscines cobertes poden obrir amb un 50% de l’aforament. Els usuaris i usuàries poden disposaran dels vestidors.

– Es mantenen obertes les instal·lacions i equipaments esportius a l’aire lliure amb un 50% d’aforament, així com les piscines a l’aire lliure, també al 50% d’aforament.

– Queda prohibida la utilització d’equipaments esportius que no estiguin supervisats, incloent-hi pistes i camps d’esports públics a l’aire lliure.

– Represa de les competicions que donen accés a categories d’àmbit estatal.

– Represa de les competicions esportives federades.

– Es permet l’assistència de públic a competicions esportives amb aforament màxim del 50% a l’aire lliure i un màxim de 1.000 persones, i del 50% en espais tancats, un màxim de 1.000 persones, i sempre que es compleixin les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades i es garanteixin les mesures de control d’aglomeracions.

– Es permet la realització d’activitats físiques i esportives per tot el territori de Catalunya

– S’equipara l’esport federat i els consells esportius. Podran entrenar amb més de 6 persones i participar en les competicions permeses. L’esport federat pot competir en les mateixes competicions que hi havia autoritzades fins ara mentre que l’esport escolar no pot competir.

– Es reprenen les activitats no reglades i d’esport escolar per a joves a partir de l’educació secundària sempre que mantinguin els grups de l’activitat lectiva.

Què cal saber?

A continuació us deixem un seguit de puntualitzacions relacionades amb la pràctica esportiva durant aquest període. Vegeu-les:

– Instal·lacions esportives:
Les instal·lacions esportives podran romandre obertes al públic des de les 06.00 hores a les 21.00 hores. Com a excepció, podran romandre obertes les instal·lacions esportives que acullin els esportistes amb consideració de professionals o que participin en competicions professionalitzades, estatals i internacionals, així com els esportistes que tenen la qualificació d’Alt Nivell i/o d’Alt Rendiment.

– Ús de vestidors:
Es podrà fer ús dels vestidors de gimnasos i centres esportius, sempre que es garanteixi la distància interpersonal de 2,5 m² a l’espai de vestidors i dutxes, únicament pels usuaris i usuàries de l’equipament esportiu, gimnàs o piscina.

– Piscines cobertes:
Poden obrir-se al públic les zones d’aigües o espais ludicotermals inclosos a la mateixa instal·lació, complint amb l’aforament del 50%.

– Pràctica esportiva a l’aire lliure (aclariment):
Per a la pràctica esportiva en instal·lacions descobertes no serà necessari l’ús de la mascareta i s’haurà de garantir el distanciament entre practicants. Per extensió, cal entendre que la pràctica d’activitat esportiva a l’aire lliure també comprèn aquelles activitats o pràctiques vinculades a l’activitat física (per exemple, senderisme), incloent-hi les nàutiques i les aèries.

– Confinament nocturn:
Poden desenvolupar activitat esportiva o desplaçar-se durant els horaris de confinament nocturn els/les esportistes professionals o aquells/es que entrenin o participin en competicions professionalitzades de caràcter estatal, internacional o professional. Al mateix temps, les instal·lacions esportives podran romandre obertes més enllà de l’horari de confinament nocturn quan acullin entrenaments o competicions d’esportistes professionals i de competicions estatals i internacionals.