La transició cap a l’alimentació sostenible

09/02/2021 - 10:43

Barcelona serà l’escenari aquest any del VII Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats en matèria d’alimentació, que posa en relleu el paper estratègic de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles.

Sabies que el sistema agroalimentari és el responsable del 21 al 37 % de les emissions de gasos d’efecte hivernacle?

L’agroindustria emet una gran quantitat de gasos d’efecte hivernacle en les seves diferents etapes. El sòl és un gran magatzem de diòxid de carboni, aquest s’allibera a l’atmosfera quan es converteixen els prats i els boscos en camps d’agricultura intensiva.
Fer canvis en el model d’agricultura per tal que aquest promogui pràctiques de conservació i restauració enfocades a emmagatzemar diòxid de carboni al sòl i a les plantes és una estratègia per avançar cap a la mitigació del canvi climàtic.

Sabies que més d’un 68% de la ciutadania de Barcelona està disposada a comprar aliments ecològics i de proximitat per fer front a l’emergència climàtica?

El processament, l’embalatge i la distribució dels aliments contribueix al canvi climàtic. Impulsar economies locals i sostenibles és una oportunitat de benefici econòmic per a la pagesia local, el sector de la restauració sostenible i el petit comerç. Amb aquestes pràctiques agràries i comercials reforcem l’equilibri territorial, preservem el mosaic característic del paisatge agrícola i respectem la sobirania alimentària dels països del sud global.

Sabies que el 70% de les morts per malalties cròniques no transmissibles són degudes a dietes inadequades o amb alt contingut tòxic?

Les dietes inadequades basades en menjar ràpid i aliments ultraprocessats han esdevingut un perill creixent per a certs sectors de la societat. De fet, a Barcelona, el 10% dels infants d’entre 3 i 4 anys pateixen obesitat infantil.Els aliments són la palanca més potent per millorar la salut humana i la sostenibilitat ecològica del planeta. Segons els experts, en les properes dècades cal duplicar el consum d’aliments saludables i sostenibles com ara fruites, verdures, llegums, fruits secs i llavors, prioritzant-ne la producció ecològica i local. També cal reduir significativament els consums de sucres afegits i greixos saturats, així com la proteïna animal (especialment carn vermella), tot prioritzant la carn que prové de ramaderia ecològica i extensiva.

Consulta els teus dubtes sobre sostenibilitat i medi ambient a l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu. Ho pots fer al correu santandreuambiental@bcn.cat o al telèfon 650 976 171.