La Nau Ivanow celebra 10 anys com a Fàbrica de Creació d’arts escèniques de Barcelona

18/02/2021 - 08:12

La Nau Ivanow va obrir les seves portes l’any 1998 com a espai per a la creació, producció i difusió de la cultura contemporània al barri de la Sagrera. Al cap de tretze anys, va entrar a formar part del programa de Fàbriques de Creació de Barcelona de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, gestionada des del 2006 per la Fundació Sagrera. Des d'aleshores, l'equip de la Nau Ivanow treballa per a acollir i acompanyar els processos creatius de companyies dedicades a les arts escèniques, amb la intenció de facilitar la mobilitat dels projectes i la internacionalització de les companyies, tot ajudant a la dignificació del sector.

El projecte va estar dissenyat i engegat per l’arquitecte Xavier Basiana i Vers, la figura tècnica i creativa sense la qual l’espai Nau Ivanow no existiria.

La casa de les residències

Actualment, són onze les companyies formen part de la família de la Nau Ivanow, en un dia a dia que passa per afavorir un treball flexible d’aquestes, oferint les eines necessàries perquè es desenvolupin els processos creatius sense pressions. La porta d’entrada de les companyies és la Beca DespertaLab, que enguany ha celebrat la seva setena edició, i que selecciona en una convocatòria oberta els projectes que passaran a ser residents i a gaudir d’aquest suport a la creació.

En aquest temps, la Nau Ivanow ha treballat i treballa per ser la casa de les residències, un espai on es generin intercanvis i relacions entre les diverses companyies, procurant mantenir tambéun vincle amb al barri de la Sagrera. Un espai que vetlla per donar eines que ajudin a fer créixer els projectes teatrals amb una clara aposta per la dignificació del sector i dels seus agents.

La Nau al món

La internacionalització és un element tranversal en tots els projectes que es duen a terme a la Nau Ivanow i és la porta de sortida i d’entrada de moltes iniciatives i companyies. Així, la  nau manté contacte amb centres de creació d’arreu del món, acollint i fomentant l’intercanvi de residències artístiques i de gestió de companyies de diferents espais d’Europa i Llatinoamèrica. Amb aquest objectiu que persegueix la internacionalització dels projectes, l’any 2017 sorgeix EXIT (Experiències Internacionals), un programa de formació que vol aprofundir en la sensibilització, formació i treball al voltant de la internacionalització, que ajudi les companyies a créixer i a establir el salt internacional com un dels seus objectius de futur. En aquest darrer any 2020 s’han realitzat dues jornades EXIT en format online, arribant així a un públic molt més ampli i divers.

El treball amb el territori des d’una vessant internacional es veu reflectit amb el Projecte 027.

Prenent el número del districte postal de la Sagrera, aquest projecte acull la residència d’una companyia internacional durant any perquè desenvolupi un projecte que treballi amb el territori. Cada any la Nau Ivanow acull una companyia diferent en residència, que iniciarà un procés creatiu sobre una temàtica que tingui relació amb el barri de la Sagrera i n’exposarà el resultat final. S’entrellacen aquí tres eixos de treball: comunitat, recerca i internacionalització.

Obrint els processos creatius

La Nau Ivanow vol ser un espai obert on les comunitats visquin els processos creatius i on mitjançant la participació s’estableixi un diàleg directe amb les companyies. Aquesta iniciativa va engegar l’any 2008 l’Escola de l’Espectador, un espai que volia trencar la barrera entre companyia i públic amb l’objectiu de mostrar la feina del procés creatiu. En el darrer any, el projecte ha evolucionat cap a la virtualitat, fruit de les limitacions per la crisi sanitària, i des del novembre de 2020 s’ha posat en marxa el Proyecto Bitácora.

El projecte sorgeix de la voluntat per visibilitzar els processos creatius de les companyies residents a la Nau Ivanow i obrir-los a tothom perquè hi pugui ser partícip. Més enllà de mostrar assajos, es vol aconseguir endinsar tothom que vulgui en els processos de creació que es desenvolupen dins la Nau, oferint-los la possibilitat de conversar-hi i formar part d’aquest treball i investigació teatral abans que aquest arribi als circuits d’exhibició, a través de plataformes digitals mentre la situació de pandèmia continuï.