Llibreria Carandell, més d'un segle fomentant la cultura a La Sagrera

19/04/2021 - 13:25

Mari Carmen Jurado és la responsable de la llibreria Carandell, un dels establiments amb més solera del barri. Juntament amb el seu marit, Andrés Moreno, ens explica com encaren Sant Jordi.

Quan de temps porteu al capdavant de la llibreria Carandell a La Sagrera?

Nosaltres, com a gestors, portem 23 anys amb aquest establiment, però l’espai en sí és més antic. Pel que sabem, la llibreria en aquesta mateixa ubicació té una història d’uns 115 o 120 anys perquè era de l’àvia de la persona que ens va fer el traspàs i nosaltres, en assumir-la, vam mantenir el nom, Carandell. Crec que tenim l’honor de gestionar un dels comerços més antics del barri.

Com heu viscut la gestió en aquestes dues dècades?

Doncs hem anat evolucionant perquè ens hem adaptat a les necessitats de la clientela, que també canvien amb el pas del temps. Per això, tenim tres seccions a l’interior del local: la part de llibreria, la de papereria i material escolar, i la part de la premsa, que hem incorporat no fa gaire.

Llavors obriu cada dia de l’any, pràcticament.

Obrim 363 dies dels 365 del total de l’any. És a dir, tots els dies exceptuant Divendres Sant i Sant Esteve, que és quan no hi ha premsa escrita.

Com encareu Sant Jordi?

La gent ens podrà trobar com sempre a la llibreria i també comptarem amb una parada a l’exterior (Gran de La Sagrera, 94).

I quines recomanacions ens feu per aquesta Diada?

Tenim moltes novetats i, personalment, jo recomanaria algun títol de Javier Castillo, com ‘El joc de l’ànima’, o el treball de Najat el Hachmi ‘El lunes nos querrán’, que ha estat el premi Nadal 2021. Preveiem que l’últim de Javier Cercas també es vendrà, perquè és un autor que sempre funciona molt bé, i també un altre títol que s’està esperant amb moltes ganes, que és la segona part d’’El temps entre costures’ de Maria Dueñas.

Com heu viscut la situació arran de la pandèmia?

No ens podem queixar perquè gràcies a la premsa hem pogut tenir l’establiment obert i ens ha anat bé perquè la gent del barri ha respost de manera increïble. Les persones d’aquí ens estan donant molt de suport i el que hem fet ha estat esforçar-nos encara més per portar el material que ens puguin demanar pràcticament d’avui per demà. Estem treballant molt per arribar a complir amb totes les demandes però amb molta satisfacció.