STOP SOROLL! serà el lema de la Setmana Sense Soroll

20/04/2021 - 17:55

La setmana del 26 d'abril al 2 de maig se celebra aquesta efemèride per promoure iniciatives de sensibilització i educació ciutadana entorn la prevenció de la contaminació acústica, donar visibilitat a les actuacions que es duen a terme i impulsar noves xarxes i col·laboracions que permetin millorar la qualitat acústica a la nostra ciutat.

I de què parlem quan parlem de contaminació acústica?

La contaminació acústica és l’excés de so que altera les condicions normals de l’ambient en l’entorn en el qual ens trobem, és a dir, fa referència allò que anomenem soroll. Però, què és el soroll? L’Organització Mundial de la Salut (OMS) el defineix com “qualsevol so superior a 65 decibels (dB)”, que seria l’equivalent a un grup de gent conversant en veu molt alta, un restaurant ple, un telèfon sonant molt a prop, un aspirador, una rentadora o una batedora, etc.

Quan caminem per la ciutat estem exposats repetidament a alts nivells de soroll causats per diversos factors com: el tràfic de cotxes i aeri, les obres de construcció, els restaurants i l’oci nocturn, indústries, etc. Aquesta exposició al soroll té efectes importants sobre la salut i la qualitat de vida, ja que, afecta tant al nostre benestar emocional, psicològic i social com al dels altres éssers vius amb qui compartim els carrers. A la Unió Europea s’estima que, després de la contaminació atmosfèrica, el soroll ambiental i en particular el del trànsit és el factor amb major impacte en la salut.

Què podem fer per canviar tot això?

El primer que podem fer és ser conscients i generar consciència al nostre voltant. Ser respectuosos i seguir duent a terme les nostres activitats intentant no generar soroll excessiu, evitant l’ús del cotxe o vehicles motoritzats en les ciutats i optar per altres sistemes de transport més sostenibles (ja no només a escala acústica), evitar generar soroll amb electrodomèstics o aparells electrònics com la rentadora o el televisor, a les nits, respectant així el temps de descans de les veïnes, evitar cridar en el temps d’oci (modera la teva veu!), aïlla adequadament la casa, no utilitzis auriculars amb la música molt alta i participa en les campanyes i activitats del teu barri o la teva ciutat per disminuir la contaminació acústica.

Per saber més sobre la contaminació acústica o altres consultes relacionades amb el medi ambient i la sostenibilitat, podeu posar-vos en contacte amb l’Aula Ambiental de Sant Andreu a través del nostre correu (santandreuambiental@bcn.cat) o telèfon (650 976 171).