Arriba la cinquena edició de la Setmana d’Arquitectura

04/05/2021 - 13:16

Del 6 al 16 de maig, la ciutat de Barcelona acull la cinquena edició de la Setmana d’Arquitectura i torna a omplir-se de debats, visites i exposicions amb l’objectiu de repensar el present i el futur de les nostres cases i ciutats. No us la perdeu!

L’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ArquinFAD, impulsen la cinquena edició de la Setmana d’Arquitectura 2021, una iniciativa compartida que tindrà lloc del 6 al 16 de maig en una edició híbrida, presencial i en línia.

Un trentena d’entitats barcelonines que s’estimen l’arquitectura i volen generar sinergies entre diferents disciplines socials, culturals i artístiques han preparat una àmplia programació d’activitats relacionades amb el món de l’arquitectura i la ciutat.

Podeu consultar totes les activitats (filtrant per dia, per temàtica o per organitzador) a través de la plataforma: https://www.barcelona.cat/setmanadarquitectura/

Noves propostes i reflexions

La proposta més nova de la Setmana d’Arquitectura 2021 és el Festival Internacional de Cinema d’Arquitectura, BARQ, l’únic festival competitiu de cinema i documentals d’arquitectura de l’estat espanyol, que s’afegeix a la ja consolidada mostra de documentals d’arquitectura de l’Arquinfilm a la Filmoteca.

De l’arquitectura del futur i dels reptes que ara mateix se li proposen, com la nova Bauhaus europea, es tractarà en un seguit de jornades i debats organitzats per la Fundació Mies van der Rohe.

Un espai addicional per a la reflexió serà també la xerrada col·loqui “Construcció Circular” que es podrà seguir per streaming a través del canal de l’Ajuntament el dia 13 de maig a les 18 hores i en què arquitectes, sociòlegs i economistes entre d’altres debatran sobre arquitectura en el marc de la lluita contra el canvi climàtic i l’agenda 2030.

FESTA D’ARQUITECTURA DE SANT ANDREU: UN HABITATGE PER TOTHOM

La Casa Bloc al barri de Sant Andreu és una de les icones de l’Arquitectura Moderna de Barcelona, però aquest emblemàtic edifici té pendent el repte de rehabilitar els rastres de l’edifici fantasma on precisament s’hi allotjava l’accés principal al conjunt. Per aquest motiu, el Grup d’Arquitectes de Sant Andreu, l’ETSAB, el Museu del Disseny Hub, Incasol, Construint la Sala, AVV, aprofiten l’ocasió per fer una acció efímera a la mitgera de la Casa Bloc, edifici pioner de l’habitatge social construït entre 1932 i 1936 i sol·licitar una millora.

Així, entre altres activitats, s’han organitzat visites al Pis Museu Casa Bloc, visites als pisos rehabilitats per Habitat 3, una exposició fotogràfica sobre la història d’aquest edifici i l’espai de les veus de la memòria on podrem compartir reflexions sobre els reptes de l’habitatge.

Activitats programades
17.30h – Benvinguda

17.30- 20 h – Visita performance Recuperem l’accés principal a la Casa Bloc – mitgera edifici fantasma
Es recomana inscripció prèvia.
Torn 17.30 h (català)
Torn 17.50 h (català)
Torn 18.10 h (català)
Torn 18.30 h (català)
Torn 18.50 h (català)
Torn 19.10 h (castellà)
Torn 19.30 h (català)
Torn 19.50 h (català)

17.30- 20 h – Exposició habitatges Casa Bloc de la fotògrafa Irena Visa

18 h- 20 h Taller de construcció de maquetes amb materials reciclats de la casa dels teus somnis amb arquitectes Construint La Sala
Adreçat a infants de 7 a 12 anys. Es recomana inscripció prèvia

19 h – Debat sobre “Les noves relacions entre habitatge, edifici i espai públic”

20 h – Cloenda

Cites festives i oportunitats úniques

A més, tornen a tots els districtes de manera presencial les Festes d’Arquitectura organitzades pel COAC junt amb altres entitats com associacions de veïns, universitats, despatxos d’arquitectes o diferents escoles de cada barri. Aquestes cites festives, obertes a la ciutadania i gratuïtes, tenen com a principal objectiu reivindicar un espai o un edifici emblemàtic de cada districte.  Al voltant d’aquests espais públics i edificis, s’organitzaran visites guiades, xerrades, concerts i diferents tipus de tallers, entre d’altres.

I torna també una de les propostes més engrescadores de cada any: la d’Espais Ocults, que ens permet saber més d’espais sovint inaccessibles i desconeguts com ara la visita que s’ha organitzat a l’habitatge cooperatiu Cirerers, un edifici de vuit plantes en construcció que serà el més alt de l’Estat construït amb fusta.

I moltes activitats més!

Itineraris, rutes guiades a peu  o en bicicleta, rutes feministes per analitzar els espais urbans, visites als nous jardins verticals de la ciutat, exposicions de fotografia d’arquitectura, tertúlies sobre la Sagrada Família com a exemple d’arquitectura contemporània, presentacions de llibres, instal·lacions artístiques, tallers, webinars sobre biodegradació vs bioprotecció,…a l’agenda de la Setmana d’Arquitectura 2021 es poden trobar totes les activitats.

Gaudiu-les a través de Twitch, Instagram, Youtube, podcasts,…I ,si podeu, presencialment!