Lectura del manifest del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia

18/05/2021 - 11:12

El 17 de maig de 1990, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va decidir suprimir l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. Enguany es compleixen 31 anys d'aquesta lluita contra la LGTBIfòbia i el Centre LGTBI de Barcelona, ha realitzat un acte unitari a la Superilla de Sant Antoni.

El presentador, Quim Esteban, de Plurals i singulars de Ràdio 4, va destacar que “per totes nosaltres és una data reivindicativa, de lluita i sensibilització però també de germanor per aconseguir la implementació de tots els drets aconseguits i dels que queden per aconseguir, per eradicar tot tipus de situacions de violència i aconseguir una societat sense masclisme, racisme i LGTBI-fòbia”.

El manifest va ser llegit per diverses entitats

Chryssalis: Infància i Joventut Trans* va destacar que “la infància i joventut trans pateix violència institucional per partits suposadament “progressistes” que posen en qüestió constantment en el centre del debat polític i mediàtic, la seva capacitat de saber qui son… La seva identitat!!”.

Famílies LGTBI va denunciar les discriminacions i violències a l’atenció sexual i reproductiva de la sanitat, tant pública com privada i també des de les institucions públiques com ara hisenda.

Des del Casal Lambda van alertar de l’agreujada discriminació que pateixen les persones sordes i sord-cegues lgtbi. “Sovint resten al marge d’informacions i de comunicacions importants adreçades al col·lectiu”.

Des d’Enruta´t: Context educatiu van destacar que seguiran treballant en la formació i sensibilització al professorat, famílies i alumnat “per sumar-nos a la responsabilitat social que tenim totes les persones de lluitar contra la cisheteronormatividad”.

Gais Positius va demanar acabar amb la discriminació i l’estigma de les persones amb VIH i sida i promoure els canvis legals i socials necessaris per millorar les seves condicions de vida.

ACATHI: personas migrantes y refugiadas va reivindicar la diversitat del col·lectiu LGTBI i la necessitat de comptar amb serveis adequats i professionals sensibles a les diversitats de color, cultura, origen…

La Nostra Illa va centrar les seves reivindicacions en les dones lesbianes grans i va reclamar espais que fomentin la relació i el suport mutu entre dones lesbianes de totes les edats.

Generem: persones trans va parlar de la flagrant de transfòbia que envolta la polèmica del projecte de llei trans estatal i les feministes trans-excloents que s’hi oposen.

L’Observatori contra l’Homofòbia va alertar de l’avenç de l’extrema dreta a tot el món. I la Fundació Enllaç i GAG: Persones grans LGTBI van demanar respostes residencials públiques per a les persones LGTBI+ i formació sobre diversitat afectiu-sexual al llarg de tot el cicle de vida.

Per últim van parlar representants de les de les Taules LGTBI de Sant Andreu i Gràcia.