Els reptes de la Fundació Privada Trinijove en temps de Covid

31/05/2021 - 09:27

La fundació sempre s'ha caracteritzat pel seu treball amb joves en risc d'exclusió social i ha treballat de manera intensa, a partir dels diferents programes, per donar formació al jovent i acostar-los a l'empresa.

De la Fundació Trinijove es poden destacar diversos programes, tots ells amb èxits a les seves espatlles, l’Escola de Pares (integrada dins el programa d’atenció a les famílies del Servei i Acompanyament a la Família -SOAF-), o el Centre Obert Neus Puig; però si hi ha quelcom que es pot considerar el pilar i l’ànima d’aquesta entitat és la inserció per lo econòmic dels joves en risc d’exclusió social. “En lloc d’oferir formacions de qualsevol cosa, donem una formació feta a mida a les necessitats de les empreses. En aquest sentit, actuem com a intermediaris. Moltes empreses es posen en contacte amb nosaltres i ens expliquen quines necessitats de personal tenen. Així ens assegurem la inserció laboral dels nostres beneficiaris”, explica l’Elisabet Díaz, Directora CGRT i Directora de Formació de la Trinijove.

La fundació sempre s’ha caracteritzat pel seu treball amb joves en risc d’exclusió social i ha treballat de manera intensa, a partir dels diferents programes, per donar formació al jovent i acostar-los a l’empresa. “Els nostres programes es dirigeixen a persones en situació d’atur, de l’edat que sigui; als quals també oferim una sèrie de serveis, com la tramitació d’expedients o l’assessorament jurídic. Tot de manera gratuïta”.

A més de col·laborar de manera estreta amb l’empresa ordinària, la Fundació Trinijove disposa d’una empresa d’inserció laboral i centre especial de treball, és a dir, constitueix un centre de treball en si mateixa. “Treballem amb la recollida selectiva i neteja, fem l’acollida a aeroports i hotels o fem tasques de jardineria i manteniment al Camp del F.C. Barcelona, per exemple. Funcionem com una empresa de trànsit cap a l’empresa ordinària i tenim l’objectiu d’apropar la gent al món laboral”. Trinijove té convenis de col·laboració amb el Port de Barcelona, Aigües de Barcelona, AENA, CIM Vallès o Ecoembes, entre d’altres. Tot i tenir una xarxa ben nodria d’empreses al voltant, no es deixa de banda el sector de l’emprenedoria i també ofereix assessorament en aquest camp. Es tracta d’una feina feta des del territori i per al territori, en funció de les necessitats de la gent i del barri i sempre amb la meta de fer que la gent se senti inclosa.

La crisi sanitària ocasionada per la Covid-19 no ha passat de llarg i a la fundació també s’ha notat. “S’ha incrementat el nombre de gent en risc d’exclusió i que demana formació perquè s’ha quedat sense feina. En el moment fort de la crisi, nosaltres no vam deixar mai de treballar i durant el tancament total, vam estar donant serveis essencials, sobretot a les famílies del centre obert, tot i no ser estrictament el nostre àmbit d’actuació. D’ençà que es va iniciar la pandèmia, a la fundació s’ha incrementat la demanda d’intermediació laboral, formació o assessoria jurídica. “Els perfils de gent demandant tots aquests serveis també ha variat”, conclou l’Elisabet.

La feina que durant aquests anys ha portat a terme la fundació s’ha vist reconeguda en diverses ocasions: el 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi, en reconeixement a la tasca que duem a terme de formació i d’inserció social i laboral de persones que es troben en risc d’exclusió, especialment els joves, el 2019 la Placa al Treball President Macià, en la categoria de Foment de la creació d’empreses i de l’Ocupació de qualitat; el 2006 va rebre el Premi Medi Ambient per les actuacions de reducció i reciclatge de residus en la categoria d’Entitats socials, associacions i iniciatives ciutadanes i el 2002 va obtenir la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona, entre d’altres. Uns reconeixements, sense dubtes, a la feina ben feta.