Tothom sap que la plaça Masadas és una de les cinc places porticades que hi ha a la ciutat. Tot i això, són pocs i poques els que coneixen les raons per les quals les arcades d’aquest emplaçament s’interrompen en un punt per deixar pas a un edifici de construcció més o menys recent. Es tracta dels habitatges que es troben en un dels extrems de la plaça, una promoció que es va aixecar als anys seixanta i que va danyar l’harmonia dels arcs.
Actualment, aquest espai concret de la plaça Masadas conserva una de les columnes en la part on es van destruir els arcs com a testimoni de tot allò que no es deu de fer en matèria urbanística. Cada dia, la plaça ens recorda així que hem de respectar el nostre patrimoni i valorar-lo com cal.
Un petit repàs històric
La plaça Masadas es va construir l’any 1889 i aviat va esdevenir el centre neuràlgic de la Sagrera, barri que va començar a créixer a principis del segle XX gràcies a la instal·lació de la fàbrica Pegaso. Va ser l’advocat i Polític Pacià Masadas Teixidó qui va donar nom a l’emplaçament, ja que les terres sobre les quals es va edificar la plaça eren de la seva propietat.
Tal i com va passar a la plaça Mercadal, la Masadas va iniciar la tradició comercial de les places porticades i va arribar a tenir un petit mercat a la dècada dels cinquanta. Finalment, aquest mercat va haver de tancar l’any 1996 per dificultats econòmiques, fet que no ha impedit que la plaça Masadas continuï sent, avui dia, el punt de trobada de la Sagrera.