L’estudi de The Economist ha analitzat 60 grans ciutats d’arreu del món i recull 76 indicadors que mesuren diferents aspectes sobre seguretat urbana organitzats en cinc categories: infraestructures, sanitat, medi ambient, seguretat personal i seguretat digital. A cada ciutat se li atorga una puntuació de 0 a 100.
Barcelona obté la millor valoració en l’àmbit de seguretat relacionat amb la salut, on assoleix la novena posició mundial, seguit de la seguretat personal (12), digital (16), infraestructures (17) i medi ambient (18).
Canvis en les primeres posicions del rànquing
En les edicions anteriors del The safe cities index, que s’elabora cada dos anys, Tòquio, Singapur i Osaka van ocupar les tres primeres posicions. En l’edició d’enguany, però, al capdamunt del rànquing s’han situat les ciutats de Copenhaguen (Dinamarca) i, en segona posició, Toronto (Canadà), juntament amb Singapur.
El primer informe de seguretat elaborat per The Economist es va fer el 2015 a partir de 50 ciutats i 44 indicadors. En aquella primera edició, Barcelona va ocupar la quinzena posició. S’actualitza cada dos anys i a l’edició actual s’hi han incorporat nous paràmetres d’anàlisi centrats sobretot en l’impacte de la pandèmia del coronavirus.