La crisi climàtica és ja una realitat. Per protegir la qualitat del medi ambient i la salut de les persones, és indispensable anar cap a una economia circular, que promogui la reutilització i el reciclatge de residus.
Les ciutats consumeixen el 75% dels recursos naturals i generen el 50% dels residus municipals i entre el 60 i 80% de les emissions d’efecte hivernacle globals. Per això som les responsables d’implantar mesures que afavoreixin la prevenció i una bona recollida selectiva de residus.
No reciclar surt més car per tothom: No separar els residus correctament significa malbaratar els recursos disponibles, incrementar l’energia i els costos tècnics en el seu tractament en les deixalleries i plantes de triatge i, conseqüentment augmentar les emissions de contaminants a l’atmosfera, entre d’altres.
Quan no se separa, el procés de recollir i reciclar té un cost més alt per a cada habitant.Separar bé els residus en cada fracció abarateix els costos econòmics globals de gestió, que recauen en els municipis i repercuteixen en l’economia de tots.
Per aquest motiu, és important un canvi d’hàbits en la ciutadania per acabar amb la cultura de l’usar i tirar i avançar cap a una economia circular que beneficia a tothom econòmicament, socialment i ambientalment.
Estem en un moment de canvi de paradigma: DEL RESIDU AL RECURS. Els residus d’un procés són recursos d’un altre procés.
En aquesta línia de treball hem de potenciar:
- la prevenció i reducció de residus, en general,
- el reciclatge de totes les fraccions,
- eliminació dels residus plàstics d’un sol ús en el dia a dia,
- foment de l’economia circular i,
- valorització dels punts verds.
Tanmateix, l’Ajuntament té la necessitat d’implantar un nou model de gestió dels residus que avanci en aquest sentit i per això s’està dotant de nous instruments que facilitin aquesta transició mitjançant:
- Instruments de fiscalitat ambiental aplicats als residus: creació de la taxa de recollida de residus domèstica (juliol 2020).
- Individualitzar la recollida de residus municipals per millorar la recollida selectiva (PaP) (a partir de gener 2021, noves implantacions).
- Desplegament de la nova contracta de residus (2022)
Per tal de conèixer tota l’actualitat al respecte d’aquest objectiu podeu assistir a la sessió oberta virtual que tindrà lloc el 27 de setembre amb inscripció prèvia.