Barcelona acull la primera edició del 42, el nou Festival de Gèneres Fantàstic

27/10/2021 - 12:13

La Ciutat Literària de la Unesco incorpora un nou festival literari, que tindrà lloc del 3 al 7 de novembre, a la seva programació anual, sumant-se a Barcelona Poesia i BCNegra impulsats per l’Institut de Cultura de Barcelona.

El Festival 42, comissariat per l’escriptor i professor Ricard Ruiz Garzón, abraça tots els gèneres no realistes que marquen les noves tendències, pel seu creixent nombre de lectors i influencia en sèries, videojocs, cinema o il·lustració. Són narratives no realistes que tenen un públic més divers, donat que abasten avui dia totes les franges d’edat. Estarà dedicat a plantejar-se més interrogants que respostes i atent a les noves tendències.

Un festival per a aficionats i per a curiosos, per a tots els lectors i  lectores amants del gènere, però també amb la voluntat de donar a conèixer aquestes veus emergents a nous lectors.

El 42 ofereix una programació amb 74 activitats durant els cinc dies on participaran més de 200 autors, entre els quals podrem trobar als màxims exponents d’aquest gènere en català com Margarida Aritzeta, Maite Carranza, Víctor Garcia Tur, Pol Guasch, Anna Starobinets i Giovanna Rivero, set de les autores internacionals més destacades de l’actualitat: Alexandra Bracken, Susanna Clarke, Naomi Gibson, Elisabetta Gnone, Carmen Maria Machado, Anna Starobinets i Giovanna Rivero, però també incorporen obres i autors nous (Manon Steffan Ross, Kim Liggett, Lucy Holland…).

El festival prestarà una atenció especial als gèneres fantàstics en llengua catalana: una de les taules rodones estarà dedicada a la traducció dels grans clàssics i també se celebraran taules sobre la nova ciència-ficció en català, la fantasia emergent, la literatura infantil i juvenil de gènere…

També retrà homenatge al centè centenari del naixement de l’escriptor polonès Stanisław Lem, (1921-2006), autor del clàssic Solaris, la novel·la que el va consagrar com a autor de culte, comissariada per Joaquim Noguero amb la presència de dos grans experts en Lem: Wojciech Orliński i Wojciech Zemek. Es faran mencions especials també a Víctor Nubla, a Domingo Santos, a l’escriptora Ana María Matute, i, per descomptat, a l’escriptor Douglas Adams, que en la seva Guia galàctica per a autoestopistes (1979), a la pregunta “Quin és el sentit de la vida, l’univers i tot?” fa que un ordinador potentíssim anomenat Pensament Profund, doni com a resposta el número 42 que serveix per batejar el Festival.

La inauguració del Festival tindrà lloc dimecres 3 de novembre, a les 16 hores, amb l’exposició Somnis de Robot: 100 anys imaginant éssers artificials, una mostra en homenatge als grans robots de la literatura organitzada en el centenari del naixement del terme ‘robota’, creat pels germans Čapek en l’obra de teatre R.U.R. Rossum’s Universal Robots i es tancarà el 7 de novembre amb més activitats remembrables com la taula rodona Dune vs. Alien. També se celebrarà una cerimònia d’entrega  premis el dissabte 6 de novembre a les 21 hores, a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.

La primera edició del 42: Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, s’ha pogut portar a terme gràcies a la implicació de les editorials i llibreries i a la complicitat de Biblioteques de Barcelona amb la col·laboració del Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya; Icrea, Instituto de Cultura Polaco de Madrid; Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Festival DAU; Casa Amèrica Catalunya; Clijcat; l’Institut de Robòtica CSIC-UPC; Biblioteques de Barcelona; Gremi d’Editors de Catalunya i el Gremi de llibreters de Catalunya.

“La literatura revolucionària sempre ha sigut fantàstica, satírica o utòpica.”
Italo Calvino