L’Aina Sancho ens explica què és Espai Consum Responsable, quines accions porten a terme i ens dona alguns consells per impulsar nous projectes respecte al consum conscient.
Què és Espai Consum Responsable, d’on neix i qui ho impulsa?
És un equipament de ciutat impulsat per la Direcció de Serveis en Economia Social i Solidària, Polítiques Alimentàries i Consum Responsable. Neix de la necessitat d’oferir un espai centrat a divulgar una nova cultura del consum, on els principis del consum responsable i la vida sostenible estiguin al centre. El consum responsable es defineix per tres principis clars: consumir menys, consumir sense comprar i comprar amb criteris socials i sostenibles.
Quins projectes o accions dueu a terme? Qui pot adreçar-se a vosaltres?
A l’ECR disposem de diversos serveis entre el que podem remarcar:
– Programa de sensibilització i formació: on programem un seguit d’activitats d’actualitat centrades a visibilitzar l’impacte del nostre model de consum i potenciar les alternatives més sostenibles i socialment justes. També realitzem càpsules formatives als instituts; i oferim a altres equipaments de la ciutat la possibilitat de programar activitats conjuntament.
– Servei d’Assessorament i Punt Informatiu Mòbil: participem en diversos actes de la ciutat portant punts informatius en matèria de Consum Responsable, i també de temàtiques especialitzades. A més, dins d’aquest servei, assessorem altres serveis d’atenció a la ciutadania complementant les respostes amb contingut específic sobre el consum.
– Cessions d’Espai: oferim a les entitats del territori la possibilitat de fer servir els espais de l’ECR tant per a fer activitats obertes a la ciutadania com també jornades de treball intern. Aquest servei és gratuït, però cal oferir un retorn social si es demana per a fer treball intern.
Aquests són els tres serveis majoritaris, però, també participem en la gestió i participació de cicles co-programats d’activitats. I som membres de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona, oferint la nostra expertesa en matèria de consum conscient.
Els serveis de l’ECR estan adreçats a la ciutadania de Barcelona, però també a escoles, equipaments i altres serveis municipals.
Quin és el model majoritari de consum a la ciutat de Barcelona i cap a on cal transformar-lo per tal que sigui més sostenible?
Barcelona és una metròpolis i com la majora d’urbs del món, és insostenible pel que fa al seu model de consum. Per una banda, la major part dels béns de consum provenen de les cadenes de producció globals que incorporen costos ambientals i socials en la seva producció en països tercers i milers de quilòmetres de transport i d’emissions que contribueixen a la crisi climàtica. A més el control sobre aquests béns recau en unes poques grans empreses i corporacions internacionals. A aquest model s’hi suma el model de la societat del consum, que encara impregna la nostra cultura i quotidianitat. Tot i que a poc a poc es van obrint escletxes on va penetrant una nova manera de viure i de consumir, més saludable per a les persones i pel planeta.
Per a fer més sostenible el model de consum cal un canvi cultural i holístic entre tots els vessants de l’economia. No n’hi ha prou, amb centrar-se en les prioritats i valors dels consumidors per propiciar un canvi, sinó que també cal reestructurar el model econòmic. Cal fer costat a les economies, promovent la proximitat espacial dels cicles de producció i consum, trencant així amb les xarxes globals de producció i fomentant les economies locals. A més apostar per propostes socioeconòmiques basades en la justícia social i ambiental, i que reforci l’economia local i comunitària. Així, l’Estratègia d’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030, defineix el consum conscient com a una palanca de canvi del model econòmic; i remarca algunes línies de treball per a potenciar el consum responsable a la ciutat.
Existeixen iniciatives similars a Espai Consum Responsable arreu de l’Estat?
A Barcelona, destacar l’Escola del Consum, de l’Agència Catalana del Consum de la Generalitat, que se centra sobretot a treballar per l’educació en el consum en els centres educatius. A escala estatal, hi ha espais de divulgació i sensibilització ambiental on també es fomenta el consum responsable, però no tenim cap referència d’un espai de divulgació del consum responsable municipal vinculat a una Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC), com és el cas d’Espai Consum Responsable de l’Ajuntament de Barcelona.
Quins consells donaríeu a la ciutadania i entitats perquè impulsin nous projectes, entorn el consum conscient?
Intercooperar. És a dir, crear i reforçar estructures comunitàries que donin resposta a les necessitats de consum de les persones, sense haver de comprar. Replicar projectes com les Xarxes d’Aprofitament Alimentari, les Xarxes d’Intercanvis, les Biblioteques de Coses, els Bancs del Temps, etc.
Ens podeu avançar alguna cosa sobre la Fira de Nadal Sostenible d’aquest any?
Si, us podem avançar que enguany la Fira de Nadal, Consum Responsable i Economia Social i Solidària, se celebrarà entre els dies 17 i 30 de desembre. I que torna l’Esfera del Consum Responsable!
L’Espai Consum Responsable participa en la Fira portant un Punt Informatiu sobre alternatives de consum i dinamitzant l’Esfera. A l’Esfera es podrà gaudir d’un espai de consulta i descans; i també de joc i participació cooperativa. Però no us volem avançar més, haureu de venir a la Fira!