En la nostra cultura se celebren moltes festes i esdeveniments. És, per tant, molt important que en aquests espais actuem amb la coherència ambiental, és a dir, treballem per minimitzar el consum d’energia, d’aigua, la generació de residus i ocasionar el mínim impacte acústic i contaminant.
A l’hora de dissenyar els nostres esdeveniments, és convenient centrar els esforços, ser organitzats, treballar amb eficiència i crear mètodes d’avaluació de les nostres accions ambientals, així com comunicar totes les mesures que es duen a terme, abans, durant i en finalitzar l’activitat.
Per iniciar la planificació de la nostra acció, podem començar fixant-nos en cinc eixos, sobre els quals treballar per tal de fer-la més sostenible:
- Prevenció de residus: prestar atenció als mecanismes que utilitzem per servir menjar i begudes (per exemple, utilitzar vaixella compostable o reutilitzable), pensar a posar punts de reciclatge i fer-los visibles i fer càlculs aproximats de què es consumirà, per tal, de no tenir excedents.
- Estalvi energètic i d’aigua: buscar llocs on s’aprofiti més la llum natural, emprar mecanismes com bombetes de baix consum per il·luminar els espais i cuinar amb eines més sostenibles, com el carbó vegetal.
- Compres de consum responsable: prioritzar aquells proveïdors que tinguin productes ecològics, de km 0 i de comerç just, etc.
- Mobilitat: procurar que es pugui arribar a l’esdeveniment amb transports més sostenibles, que l’individual motoritzat (a peu, transport públic, bicicleta…).
- Sensibilització/ educació ambiental: comunicar al públic assistent que és un esdeveniment amb criteris ambientals i que segueixin les directrius per procurar que així sigui.
Són moltes les accions que podem fer per potenciar l’ambientalització en les nostres activitats i és per aquest motiu que l’Aula ofereix informació, recursos i assessorament, per tal que puguem, de manera senzilla, fer més respectuosos els esdeveniments.
Podeu posar-vos en contacte amb l’Aula Ambiental a través del seu correu: santandreuambiental@bcn.cat o al telèfon 650 97 61 71.