La Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra no para!

31/01/2022 - 10:33

Durant 2021 s'ha celebrat el 150 aniversari del naixement del dramaturg i poeta andreuenc Ignasi Iglésias (1871-1928), que dona nom a la biblioteca del barri. També han commemorat que l'American Space ha fet 5 anys, i no es podia deixar de celebrar!

Ignasi Iglésias. L’escriptor que dona nom a la biblioteca

Aquest 2021 que acabem d’acomiadar s’ha commemorat el 150 aniversari del naixement de l’escriptor Ignasi Iglésias i des del setembre i fins ara s’han fet diverses xerrades, actuacions de teatre, rutes literàries per Sant Andreu i presentacions per celebrar l’efemèride. La biblioteca, com no podia ser d’altra manera, també s’ha sumat a aquesta commemoració amb una exposició que porta el nom ‘Ignasi Iglésias (1871-1928). La vigència d’un mite oblidat’, organitzada pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i que es va inaugurar el passat 2 d’octubre. Des d’ara i fins al juliol del 2022 l’exposició serà itinerant. “El 19 d’agost del 1871 va néixer Ignasi Iglésias i aquest any, com es compleixen 150 anys, vam decidir commemorar-ho d’una manera especial. Cada any fem una ofrena al cementiri de Sant Andreu, però aquest any, a banda d’això, hem fet més activitats”. Qui parla és en Pau Vinyes i Roig, un dels membres del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

Durant aquests últims mesos s’han dut a terme xerrades, s’han representat algunes de les obres teatrals de l’escriptor andreuenc, com ‘L’home de palla’, que es va estrenar al Casal Catòlic de Sant Andreu, s’ha presentat un còmic amb il·lustracions de David Maynar i guió de Pau Vinyes sobre la figura de l’autor per tal de fer-lo arribar al públic més menut i el 19 de febrer es presentarà el llibre ‘Ignasi Iglésias (1871-1928). La vigència d’un mite oblidat’, editat pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

La importància d’Iglésias

Ignasi Iglésias va ser un personatge il·lustre del panorama literari de l’època i un dels pioners del teatre català del segle XX. “Va ser una persona profundament arrelada a Sant Andreu i sempre va tenir gran estima pel territori. Tot i que va viure una part de la seva vida fora, mai es va desvincular de Sant Andreu. És un prohom del teatre català i va ser regidor de Sant Andreu durant la Setmana Tràgica; també va treballar a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona”, destaca Pau Vinyes.

Ara, l’objectiu que es persegueix és que el seu llegat no es perdi i donar a conèixer el personatge a les generacions més joves. “Hem trobat algunes imatges inèdites d’Iglésias a l’escola que porta el seu nom, en el context de la República, la renovació pedagògica, la professionalització de mestres i pedagogs i la cohabitació de nens i nenes”. Amb totes les activitats que s’han dut a terme i totes les iniciatives en marxa ,resulta evident que la figura de l’escriptor andreuenc està més viva que mai.

L’exposició sobre Ignasi Iglésias no és l’única que s’ha pogut veure aquests dies a Can Fabra. El passat 2 de novembre es va inaugurar a la biblioteca una mostra de les millores historietes de no-ficció de la primera edició Premi ARA de Còmic en Català recollides al còmic ‘Vinyetari’. Es pot visitar la mostra, que compta com a col·laboradors amb en Xavi Serra (periodista i coordinador del Premi ARA de Còmic) i Norma Editorial, fins al 28 de gener del 2022, a l’àrea de còmics. S’hi poden veure “obres de reporterisme en vinyetes, còmic històric, testimonis en primera persona, autoficció, humorisme i experimentació gràfica”.

5è aniversari de l’American Space

Per últim, no ens podem oblidar del 5è aniversari de l’American Space. Nascut com un espai d’aprenentatge informal i finançat pel Departament d’Estat dels Estats Units (mitjançant el consolat general), Biblioteques de Barcelona i el Districte de Sant Andreu, l’American Space “té com a objectiu principal promoure l’intercanvi cultural i el diàleg entre Barcelona i els Estats Units, a través d’un seguit d’activitats, programes i tallers gratuïts i oberts al públic. És un espai de col·laboració i exploració amb la voluntat de fomentar l’aprenentatge informal i incentivar el creixement professional (…) És el tercer espai d’aquest tipus que s’obre a Espanya, després dels de València i Madrid, inaugurats el 2014 i 2015, respectivament. Els tres espais formen part d’una xarxa mundial de més de 700 American Spaces a 169 països”, es pot llegir al seu web.

La programació habitual inclou cinc àrees: ciència i tecnologia, ensenyament d’idiomes, programes culturals, orientació educativa per a joves interessats/es en els Estats Units i informació sobre el país. Encara no el coneixes?