La Xarxa Poètica de Sant Andreu va néixer el 2019. Emma Llésera, de l’Ateneu L’Harmonia, una de les entitats que formen part de la Xarxa, explica que: “volíem construir una xarxa entre diferents equipaments municipals del districte de Sant Andreu i les seves comunitats diverses. Vam escollir la poesia com a eina de diàleg, intercanvi i reivindicació; cercàvem una xarxa que fomentés el coneixement mutu per dur a terme accions socials i comunitàries a través de les paraules. Vam considerar que la poesia era vista com quelcom molt elitista i molt poc accessible, així que van decidir fer caure aquest mur”. La primera edició de la Xarxa Poètica es va dur a terme al Casal de barri Can Portabella, a l’Ateneu L’Harmonia, al Centre Cívic de La Sagrera ‘La Barraca’ i a l’Espai30-Ateneu Sagreguenc. Això va tenir lloc el 2019.
A partir d’aquest moment, la Xarxa va anar creixent fins a integrar altres projectes, com La Torre de La Sagrera, la Biblioteca La Sagrera-Marina Clotet, Can Clariana Cultural, el Centre Cívic de Sant Andreu el Centre Cívic del Bon Pastor. “Vam sorgir des de baix i vam començar identificant una necessitat comuna. El projecte es va impulsar amb la facilitació de l’Ajuntament. Es va conformar un grup motor i ara funcionem per comissions”. Les comissions de les quals parla l’Emma són la de comunicació i la de programació i producció, que és l’encarregada d’organitzar les activitats.
Omplim el districte de poesia!
En un inici, la Xarxa Poètica es va proposar fer activitats a cada centre municipal i donar a conèixer el projecte al territori del districte. “Ens agrada enfocar la Xarxa des de la diversitat”, explica l’Emma. Durant el 2019 es van organitzar diferents accions poètiques, però amb l’entrada del 2020, va es va iniciar una etapa que ningú esperava. Des de Hubei, a la Xina, arribava una nova amenaça que aviat es va convertir en realitat: un nou coronavirus SARS-CoV-2 que ben aviat va passar a denominar-se Covid-19. El virus pertany a la família dels coronavirus (s’anomenen així perquè tenen forma de corona solar). Tot se’n va anar en orris, però des de la Xarxa Poètica es van poder fer, quan les restriccions ho van permetre, algunes activitats de lectura als carrers del districte.
Va arribar el 2021 i la pandèmia no havia acabat. “El 2021 volíem fer una acció visible i reivindicar els carrers com a espais públics a través d’una acció poètica. Així que vam buscar murs buits i abandonats i, després de parlar amb les veïnes i la propietat municipal, vam obrir una convocatòria poètica pública”. La convocatòria era senzilla: els veïns i veïnes podien enviar els seus poemes per a omplir aquests espais buits. L’Emma assegura que es van rebre unes 100 propostes. “L’únic contingut que rebutjàvem i que continuem rebutjant enguany és aquell discriminatori o partidista, que no és el mateix que polític. També vam animar i continuem animant a tothom a què presenti les propostes en l’idioma amb el qual se senti més còmode. Apostem per les diferents llengües perquè volem que es tinguin en compte les diferents realitats territorials”. La Xarxa Poètica va obtenir els permisos per a fer la intervenció a set murs diferents. Un cop escollides les propostes, es va fer la intervenció i després es va crear una ruta que funcionava amb un codi QR. “Les veïnes es podien inscriure a la ruta i eren els mateixos autors i autores qui explicaven el poema. Ho vam fer amb grups de sis persones, pel tema de la COVID i va ser molt emocionant. Va tenir molta tirada i va funcionar genial”, explica l’Emma. Com l’acció era assumible, va anar molt bé i va tenir un impacte molt positiu, aquest any han decidit repetir-ho.