Nou espai verd al Centre Cívic de Trinitat Vella

28/02/2022 - 09:00

L’Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu en col·laboració amb el Centre Cívic de Trinitat Vella i el Centre Dia Crisàlide treballen en la construcció d’un nou espai verd al barri.

Un dels objectius de la creació de la Xarxa d’Horts dels Equipaments del districte de Sant Andreu, és impulsar la creació de nous espais d’agricultura urbana al districte, per tal de fer créixer el verd a la ciutat. Aquest és el cas del Centre Cívic de Trinitat Vella.

La terrassa del Centre Cívic, és un espai comunitari on es fan diverses activitats del mateix centre, hi juguen els infants de la ludoteca i es duen a terme altres esdeveniments com els viatges des del sofà. Aquesta terrassa compta amb un test d’obra rectangular on creixen plantes espontànies, arbres ornamentals i aromàtiques, algunes d’elles mortes o malaltes. Les treballadores del centre van decidir posar-se mans a l’obra per millorar aquest espai, fer-lo més maco i més sostenible, convertint-lo en un espai d’agricultura al barri. Per tal de dur a terme aquest projecte, s’ha buscat la sinergia amb el Centre de Dia de Reinserció “La Crisàlide” i les veïnes de l’equipament amb ganes d’implicar-se en la creació i el manteniment d’aquest nou espai.

El primer que es va fer, va ser un taller de planificació de l’hort conjunt amb l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu. En aquest taller es van analitzar els elements a tenir en compte a l’hora de decidir quina intervenció es duia a terme, com la climatologia, els vents, l’accés a l’aigua, el tipus de sòl, la grandària, la gent usuària, etc. Dies després, es va començar a fer intervenció directa a la terra per tal de treure totes les plantes esporàdiques, ornamentals i aquelles que no feien cap funció ecosistèmica. Totes les restes vegetals que es van extreure, s’han dut a una trituradora per tal de reaprofitar-les com a encoixinat del sòl, i així aportar matèria orgànica a la terra.

Actualment, s’està en procés d’escollir entre totes les usuàries de l’espai, aquelles varietats que s’adaptarien millor a les condicions del Centre Cívic, per tal d’anar a collir les llavors i començar a sembrar o plantar a la primavera. Per tant, el Centre Cívic de Trinitat Vella, la Crisàlide i l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu, continuen treballant en aquest procés de creació d’un nou espai verd al districte!

Per saber més sobre els projectes d’horta al districte, pots posar-te en contacte amb l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu, a través del seu correu santandreuambiental@bcn.cat o del telèfon 650 97 61 71.