Feminitzem el mapa educatiu: la benvinguda a l'institut Dolors Aleu!

01/03/2022 - 17:56

El Districte de Sant Andreu dona la benvinguda a l'institut Dolors Aleu (fins ara Joan Fuster), una dona catalana, barcelonina i pionera en el camp de la medicina. El nou institut reivindica la seva figura i el seu llegat.

El Districte de Sant Andreu dona la benvinguda a l’institut Dolors Aleu (fins ara Joan Fuster). El nom d’una dona catalana, barcelonina i pionera, en el camp de la medicina —va ser una metgessa catalana especialitzada en ginecologia i pediatria— reivindica la figura i el llegat d’Aleu. Va ser la primera dona de l’Estat Espanyol que es va llicenciar en medicina, i la segona que va assolir el títol de doctora.

L’Aleu aposta pel treball globalitzat per projectes, la recerca i l’experimentació. Dinamitza el treball emocional, el foment de la lectura, la robòtica. També promou el pensament crític, la reflexió, la curiositat i la responsabilitat vers l’aprenentatge, entre altres aspectes.

Quin és un dels principals objectius de l’institut? Oferir noves propostes i dinamitzar un aprenentatge que plantegi reptes a l’alumnat, mitjançant la innovació pedagògica, la participació dels nois les noies i de les famílies, la creativitat i la pluralitat a les aules.

“Procurem donar continuïtat a les metodologies de les diferents escoles adscrites de primària. És a partir del mètode propi de l’institut que s’obté l’adaptació pedagògica per als reptes socials plantejats a l’alumnat de secundària i de batxillerat”, comenten des de l’institut. Es manté una metodologia de treball híbrida: es treballa tant amb materials propis, com amb llibres, amb llicències digitals, en línia.

L’institut Dolors Aleu fa xarxa amb l’entorn. Per què? Doncs “perquè el món globalitzat requereix conviure i aprendre a treballar desenvolupant habilitats, de treball en equip. D’ací l’aposta per les metodologies actives i participatives”, d’ací la preparació dels nois i noies en destreses i competències de coordinació, de col·laboració, apunten des del centre.

Aquesta xarxa inclou el treball amb l’AMPA, amb les famílies de l’alumnat i amb diferents entitats del districte, com ara: Karate Espronceda, bàsquet Ceissa, Centre Obert Don Bosco, el Centre Garcilaso, l’Associació de Veïns del barri, el Pla Comunitari de Navas, l’Espai Jove, el Servei d’Orientació Pla Jove o La Sagrera es Mou, etc. També hi ha contacte amb altres entitats més enllà de l’entorn immediat: Barcelona Activa, la UOC, DiR, Esclat-Bonpreu, Consell Esportiu Escolar de Barcelona (CEEB), etc. Per descomptat, també es treballa mà a mà amb els programes del Consorci d’Educació de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona, com ara: Xarxa pel Canvi, Jocs Florals Escolars del Districte i de Barcelona, Mostra de Recerca Jove, Ateneu de Fabricació, Opendata, Escoles més sostenibles, Creadors en Residència, etc.

L’institut acompanya l’alumnat i fomenta la participació activa de tots els nois i noies i de tots els membres de la Comunitat Educativa. La promoció de la cultura per l’esforç, el respecte, la bona convivència, i l’atenció personalitzada són elements clau de l’èxit educatiu de l’institut Dolors Aleu.

La tasca de cara al 8M

L’Institut Dolors Aleu està centrat en el treball globalitzat, i cada curs fan una sèrie de treballs en grup, promovent la cohesió i el treball en equip. Dintre d’un d’aquests projectes, per aquest cicle del Dia Internacional de les dones han analitzat com, malgrat ser superiors en formació i nivell acadèmic, aquest grup de població, és a dir, les dones, pateixen més l’atur.

En aquest sentit, les professores observen un empoderament creixent en les noies de l’institut, que aboca per la igualtat, i reivindiquen consideren que el talent no té gènere. Tot això es reforça perquè formen part del projecte STEAM, que potencia la incorporació de la dona en carreres científiques i, a més, la setmana de la dona és una setmana que porten treballant des de fa, aproximadament, deu anys. Per aquest motiu, el centre està molt acostumat a fer tota mena de projectes relacionats amb aquesta temàtica.

En tecnologia, per exemple, que és un àmbit en el qual la dona no estava ben vista, estudien les dones inventores, i també la influència de les dones en aquest camp, la dona en la informàtica i les dones escriptores i el que comportava ser dona, etc. A l’institut, també podem veure exposicions tals com dones en la ciència, o noms de dones poetesses. A més, aquest any, amb motiu del 8M han anotat en llaços liles tots els noms de les dones del centre i ho han penjat en la façana.