Projectes cap a la sobirania alimentària: el Mercat de Pagès de La Sagrera

07/03/2022 - 09:00

L’Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu participa el pròxim 20 de març al Mercat de Pagès de la plaça Masades al barri de La Sagrera.

El sistema alimentari és una peça clau per la situació d’emergència climàtica. Les nostres dietes i el model alimentari basat en l’agricultura intensiva, produeixen impactes en el planeta i exhaureixen recursos que són limitats a la natura: emissions de gasos d’efecte hivernacle, sobreexplotació de recursos hídrics, contaminació d’aigües i sòls, degradació de sòls i destrucció d’hàbitats naturals, disminució de la biodiversitat, generació de residus i expropiació de terres, són algunes de les conseqüències del que arriba als nostres plats dia rere dia.

Tot i això, podem avançar cap a societats amb una alimentació més sostenible, és a dir, arribar alimentar tota la població d’una manera que beneficiï les persones, el planeta i el territori. Per això cal produir, transportar, vendre, comprar i consumir sota la mirada de la Sobirania Alimentària, on els pobles puguin determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten: tenir dret i accés a la terra i als recursos naturals, alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics, protegir i regular la producció i el comerç agrícola interior amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament sostenible i garantir la seguretat alimentària de totes.

Sota aquesta mirada de promoure la Sobirania Alimentària, neixen els Mercats de Pagès a Barcelona, que fan accessible una alimentació sostenible i saludable a la ciutadania. El Mercat de Pagès de la Sagrera, liderat pel Menjador Ca La Rosa se celebra cada dos diumenges a la Plaça Masades i s’hi poden trobar productes ecològics, de proximitat i de temporada de la mà de productors i productores locals. A part de promoure aquesta alimentació sostenible, al mercat s’hi treballa la importància de la compra de circuit curt per fer valdre la feina i el producte del productor i reduir alhora la petjada ambiental. A més els diumenges al Mercat de Pagès, és un espai on es reuneixen les veïnes, amb voluntat de transformar, prendre consciència i aprendre sobre el com i el que mengem, també es dinamitza la plaça  amb diferents actes com: vermuts musicals, xarrades d’alimentació i receptes, debats i mostra d’entitats del barri, etc. El pròxim 20 de març d’onze a una del matí, aquesta dinamització, la durà l’Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu, què portarà els seus jocs gegants infantils, on a través del joc i la diversió elaboraran les bones pràctiques ambientals que podem dur a terme en el nostre dia a dia, entorn de diverses temàtiques sobre la gestió de residus i el consum responsable.