8 d'abril: Dia del Poble Gitano al Bon Pastor. Ho celebrem?

29/03/2022 - 14:19

Aquesta data se celebra d'ençà que el 1971 va tenir lloc a Londres el Primer Congrés Internacional Romaní, que va suposar un abans i un després per als gitanos i gitanes de tot el món.

S’apropa el 8 d’abril, el Dia del Poble Gitano. Aquesta data se celebra d’ençà que el 1971 va tenir lloc a Londres el Primer Congrés Internacional Romaní, que va suposar un abans i un després per als gitanos i gitanes de tot el món. Va ser llavors quan Jarko Jovanovich va compondre el Gelem Gelem –l’himne internacional del Poble Gitano– i es va dissenyar la bandera que avui dia representa els gitanos i gitanes de tot el món. També va ser llavors quan el Poble Gitano va demanar que les Nacions Unides el reconeguessin. Des d’aquella data, cada 8 d’abril es commemora la història, les tradicions i la cultura d’aquest poble mil·lenari que sempre ha patit la discriminació.

Al barri del Bon Pastor hi ha tres associacions de la comunitat gitana que vertebren el moviment: l’Associació Gitana del Bon Pastor, Drom Kotar (Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen) —que treballa arreu de Catalunya — i Rromane Siklǒvne, nascuda el 2011. Aquest any, al barri es prepara un 8 d’abril especial (tot i que se celebrarà el 6), ja que serà la primera vegada que les tres organitzacions s’uneixin per fer un acte conjunt. Virgínia Cierco, directora de la Biblioteca del Bon Pastor, un dels equipaments que dona suport a l’acte i està ajudant a organitzar-lo, destaca la bona notícia de fer un front comú en la lluita contra l’antigitanisme i la reivindicació de la cultura gitana.

Amb el Dia del Poble Gitano d’enguany es vol repetir l’èxit contundent que va tenir l’efemèride l’any passat. “Van assistir-hi totes les associacions del barri i va ser un reconeixement brutal a la feina que fan aquestes associacions que lluiten pel Poble Gitano”, explica la Virgínia. Per a la preparació de la diada d’enguany, ja s’han fet algunes reunions i, tot i que l’ordre del dia encara no és definitiu, ja sabem algunes de les activitats que es duran a terme.

Es preveu que el manifest el facin les dones de Drom Kotar, que faran pujar a l’escenari a diferents persones referents dins de la comunitat. Les associacions també explicaran els seus projectes i un músic del barri interpretarà el Gelem Gelem. També hi ha programada una actuació infantil, que tindrà com a protagonistes els nens i nenes de l’Escola El Til·ler, que han estat preparant amb dos músics de la comunitat gitana una actuació especial. Serà a les 17.30 a la plaça del Centre Cívic del barri, també el dia 6.

Una biblioteca de i per al barri

Virgínia Cierco reconeix que la relació de la Biblioteca del Bon Pastor amb les comunitats gitanes del barri s’ha fet més estreta d’ençà que va esclatar la pandèmia ocasionada per la Covid-19. “Arran de la relació establerta amb el banc d’aliments que ells van posar en marxa, ara ens coneixem més i treballem de manera conjunta. La relació s’ha enfortit”. La directora de la biblioteca explica que abans de la pandèmia, la biblioteca es relacionava, sobretot, amb la infància i la joventut gitana, però que des de l’abril del 2020, això ha canviat: “Abans generàvem vincle amb els infants perquè arrosseguessin les famílies cap a la biblioteca, però va arribar la pandèmia i ara aquesta tendència s’ha revertit. Amb la Covid-19, vam modificar les nostres línies d’actuació perquè vam haver de donar molt suport als tràmits electrònics que havien de fer les famílies, tant les gitanes com les no gitanes. Hem tramitat desenes d’ajudes, cites prèvies, aturs, etc. (…) A la Biblioteca del Bon Pastor sempre hem estat a disposició de totes les organitzacions del barri, per això som un equipament públic. Nosaltres assistim els projectes amb els recursos que tenim i acompanyem sempre que se’ns demani i puguem fer-ho. La biblioteca és un espai per a tothom i volem que tothom en formi part”. El barri del Bon Pastor és un barri organitzat, participatiu, actiu i amb un treball en xarxa potent que mostra muscle en les situacions més adverses. “En aquest barri, quan fa falta, tothom dona la cara”, explica orgullosa la Virgínia.

A banda del 8 d’abril, la comunitat gitana del Bon Pastor no para: classes de cajón flamenc i guitarra els divendres a la biblioteca del Barri, tallers d’esmaltatge i de mediació, cafès de dones per intercanviar experiències, projectes de suport a l’estudi per a infants i adolescents, ponències, col·loquis, curs per a convertir-se en monitores/es de lleure, tallers de boxa, etc. Un barri viu ple d’oportunitats per continuar creixent tots plegats.