El rocòdrom, l’skatepark i el club de lluita: espais oberts per al gaudi de tothom
Per als i les joves amb ganes de fer anar l’skate o amb ganes d’escalar, al Baró de Viver hi ha diferents espais d’accés gratuït i obert a tothom que els vulgui utilitzar i que disposen d’activitats guiades, que permeten aprendre i fomenten una pràctica esportiva segura.
Al rocòdrom, per exemple, ben aviat començarà una activitat d’iniciació a l’escalada i a l’skatepark , ja hi ha un grup en marxa els dimecres a la tarda, gestionat per Sintagmia Esport 3 i Convivim. “Els dimecres treballem amb diferents nivells d’skate, però ara de cara a l’abril obrirem un parell de grups més: un dilluns per a la gent que es vulgui iniciar i un divendres per als i les joves que ja en sàpiguen una mica i vulguin perfeccionar la tècnica”, explica en Miki Andrés Juliachs , coordinador de les activitats.
D’altra banda, el club de lluita està obert de dilluns a divendres cada matí per aquelles persones que s’hi vulguin apropar. Que no us enganyi el nom: el club de lluita és el gimnàs del barri. “Hi ha una petita sala de màquines per a fer musculació i càrdio i per venir no cal cita prèvia”.
Vols utilitzar el camp de futbol?
Un dels espais dinamitzats és el camp de futbol, casa del Club de Futbol Baró de Viver, que n’és l’usuari principal. No obstant això, aquest no és l’únic col·lectiu que fa ús de les instal·lacions: les escoles del barri —el Baró de Viver i L’Esperança— també fan servir l’espai per a les sessions d’educació física, així com els equips (tant masculí com femení) de criquet del Convivim o les seccions masculina i femenina del Barça de rugbi. Altres comunitats que també fan ús del servei i formen part del projecte són, TEB, Disport o E- Joves, a qui se’ls cedeix el camp per a dur a terme pràctica esportiva. Finalment, el camp de futbol també acull, un cop a la setmana, una activitat multiesportiva amb nens de 5è a 2n de l’ESO amb la qual la canalla pot practicar esports no convencionals, com el rugbi, el criquet o el beisbol; així com trobades esportives escolars de diversa índole.
Si no formes part de cap d’aquests grups i vols utilitzar el camp de futbol amb amics, amigues, familiars o qui et sembli, has de saber que el camp està obert cada dia de la setmana de les 16.45 h fins a les 18.00 h i que funciona com a espai lliure. Vols anar a fer-hi unes curses? Un piloteig amb les amigues? Una classe de ioga amb companys de feina, ara que arriba el bon temps? A més de l’espai, també podreu dur a terme activitats guiades de franc que potser us poden interessar.
Feminitzar l’espai
Un dels objectius del projecte és la feminització d’un espai habitualment masculinitzat, per això des de setembre fins ara s’han creat dues línies de futbol femení. El primer grup està format per nenes de 5è de primària fins a 2n d’ESO. “Entrenen un cop per setmana i no es fa cap competició, perquè no és la finalitat de l’activitat. Es tracta de crear i enfortir el grup, d’ensenyar futbol i de crear l’hàbit”, assegura en Miki. L’altre equip està conformat per un grup de noies amateurs majors d’edat que “s’ajunten per passar-ho bé fent la patxanga de la setmana”. A més, les noies —a partir de 14 anys— i dones del barri que ho desitgin, poden apuntar-se a una activitat de trainingfit que es fa setmanalment i que té com a objectiu millorar la condició física.
La idea és convertir-se en un referent al barri i engrescar a persones de totes les edats. “A més de fomentar la pràctica esportiva, la intenció és estar connectats amb tota la xarxa de serveis i entitats del barri. Volem que ens vegin com un referent esportiu a l’entorn. Volem que el barri sàpiga que a les nostres activitats tothom hi té cabuda”. Tot i que el projecte posa el focus en la infància, les dones i la gent més gran, algunes activitats estan obertes a col·lectius més amplis.
Ara de cara a l’abril, per exemple, es posarà en marxa un grup de vòlei per a adults i s’arrencarà una activitat de jocs de taula destinada a la gent gran. La idea és que a cada sessió s’ensenyi un joc diferent. L’activitat es durà a terme el mateix dia que es fan les passejades del Centre Cívic, per tal d’engrescar a més gent, construir xarxa i fer barri. “Durant les últimes setmanes també hem dinamitzar activitats puntuals com la Rua del Carnestoltes o una cursa d’obstacles en el marc del 8 de març”, conclou en Miki.